48 έργα με προσφορές 1556 MW πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για standalone μπαταρίες και 7 κόπηκαν – Δείτε ολόκληρο τον κατάλογο – Την επόμενη Πέμπτη οι «νικητές»

Τον προσωρινό κατάλογο των επιλεγέντων έργων, εταιρειών που έκαναν προσφορές στο 2ο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες, ενέκρινε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 48 έργα 42 συνολικά εταιρειών, οι οποίες υπέβαλαν προσφορές για συνολική δυναμικότητα 1556 Μεγαβάτ και αποθηκευτικής χωρητικότητας 3121 Μεγαβατώρες. Απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους, 7 εταιρείες που είχαν υποβάλλει προσφορές για περίπου 113 Μεγαβάτ. (Δείτε στα συνοδευτικά αρχεία στο τέλος του κειμένου ολόκληρο τον κατάλογο των Επιλεγέντων και Αποκλεισθέντων συμμετεχόντων).

Δεδομένου ότι κόπηκαν οι παραπάνω εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα ενστάσεων, το τοπίο δεν ξεκαθάρισε οριστικά, καθώς οι οικονομικές προσφορές θα ανοίξουν μετά την εξέταση των ενστάσεων. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, έτσι ώστε την επόμενη Πέμπτη να ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των εταιρειών - νικητών που θα «περάσουν» έργα τους.

Mεταξύ των εταιρειών που προκρίθηκαν κατά τον προκαταρκτικό έλεγχο βρίσκονται (κατά κανόνα μέσω εταιρειών συμφερόντων τους), η ΗΡΩΝ, η Καράτζης ΑΕ, η Enel Green Power, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η MORE, η Χ. Ρόκας, ο Όμιλος Κοπελούζου, η EDF, η AKUO Energy, Σ. Ζαφειράτος, η Green Line, η Amper Energy η Faria Renewable, η R-Energy κ.λπ. Στα έργα που δεν πέρασαν στη δεύτερη φάση ξεχωρίζουν της Mytilineos και εκείνο της Elpedison ισχύος 15 Μεγαβάτ.

Υπενθυμίζεται ότι από τη 2η ανταγωνιστική διαδικασία θα προκριθούν μονάδες συνολικής ισχύος 288,21 MW. Σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία, έχει μειωθεί στο 50% η επενδυτική ενίσχυση (που για τη δεύτερη δημοπρασία έχει καθοριστεί στα 100.000 ευρώ ανά MW). Έτσι, αναμένεται με ενδιαφέρον η «αποκάλυψη» των τιμημάτων των επενδυτών, αναφορικά με το ύψος το οποίο διεκδικούν για την ετήσια λειτουργική ενίσχυση.

Όπως είναι γνωστό, στον πρώτο διαγωνισμό, όπου η επενδυτική ενίσχυση ήταν 200.000 ευρώ ανά MW, προκρίθηκαν 12 έργα, με προσφορές για λειτουργική ενίσχυση από 34.000 έως 64.100 ευρώ ανά MW ανά έτος. Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Επομένως, ήταν μικρότερη κατά 57% από την τιμή εκκίνησης της διαδικασίας 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος, γεγονός το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για το ΥΠΕΝ να μειώσει τη στήριξη στο CAPEX, με σκοπό να επιδοτηθούν περισσότερες μονάδες. Η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης, όπως είναι φυσικό, θα ωθήσει ανοδικά τις προσφορές για τα εγγυημένα έσοδα των μονάδων.

f