Δει δη δικτύων... Καμπανάκι από τους παραγωγούς για «αδύναμη» αναφορά του ΕΣΕΚ στις απαραίτητες διασυνδέσεις.

Όσο κι αν περιγράφει το ΕΣΕΚ την ανάγκη των έργων της ηλεκτρικής διασύνδεσης για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δίνοντας μάλιστα κι ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης έως το 2029 για τα νησιά, εντούτοις οι ηλεκτροπαραγωγοί τονίζουν την σημασία των δικτύων για να επιτευχθούν οι στόχοι της υποκατάστασης των συμβατικών μονάδων με εκείνες της καθαρής ενέργειας.

Οι χθεσινές επισημάνσεις, στη διάρκεια της ημερίδας του ΥΠΕΝ στην Τράπεζα της Ελλάδας, του προέδρου του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργου Περιστέρη και του προέδρου του ΕΣΑΗ Ντίνου Μπενρουμπή για την επίσπευση των διαδικασιών (κυρίως σε θέματα αδειοδότησης) έργων μεταφοράς αποτελούν ένα μήνυμα προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για την εκτέλεση τους.

Όπως εξηγούν στο energypress, πηγές της αγοράς, «το ΕΣΕΚ κάνει αναφορές στα έργα μεταφοράς και αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτροδότησης για την εγκατάσταση και την παραγωγή των ΑΠΕ». Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προσθέτουν, «αυτές χρειάζονται περισσότερη εξειδίκευση και εξειδικευμένες μελέτες ανά δύο χρόνια από τους δύο Διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, που να προσδιορίζουν την ισχύ των έργων των ΑΠΕ που μπορούν να προστεθούν στο σύστημα και να τις σηκώνουν… τα δίκτυα. Επίσης θα πρέπει να υποδεικνύουν και να οριοθετούν χρονικά και τεχνικά τα έργα αναβάθμισης του συστήματος που πρέπει να γίνουν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «σήμερα είναι εγκατεστημένες ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 6 GW. Ο στόχος που βάζει το ΕΣΕΚ ανεβάζει το σχετικό μέγεθος στα 15 GW.».

Στο πλέον πρόσφατο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης ΕΣΜΗΕ του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020 – 2029, ο Διαχειριστής εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα μεγάλου εύρους έργων αναβάθμισης του συστήματος:

«Στο σύνολο της χώρας έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής τριπλάσιας περίπου ισχύος από τη μέγιστη ζήτηση του συστήματος. Είναι φανερό ότι ισχύς τέτοιας κλίμακας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το σύστημα, ούτε όσον αφορά τη διακίνηση της ισχύος (είτε εντός της χώρας, είτε για εξαγωγές), ούτε όσον αφορά την ασφαλή και απρόσκοπτη απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ», περιγράφεται χαρακτηριστικά στο 10ετές ΕΣΜΗΕ και συνεχίζουν οι συγγραφείς του: «Παρά ταύτα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει στον ΑΔΜΗΕ να ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων σύνδεσης που του υποβάλλονται. Ήδη, ο ΑΔΜΗΕ έχει εκδώσει Δεσμευτικές Προσφορές Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2200 MW πέραν των ήδη λειτουργούντων, καθώς και επιπλέον μη Δεσμευτικές Προσφορές Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 18270 MW. Προφανώς υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης σε μια διαρκώς συνεχιζόμενη ροή αιτημάτων σύνδεσης, η οποία οδηγεί σε ένα σύνολο παραγωγής ΑΠΕ που δεν είναι δυνατόν ούτε να διακινηθεί στο Σύστημα ούτε να απορροφηθεί από αυτό», υπογραμμίζεται σχετικώς. Και μάλιστα όπως προκύπτει από το 10ετές πλάνο έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα άνω των 18 Γιγαβάτ.

Οι παραπάνω αναφορές περιγράφουν το μέγεθος του θέματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί, σε ότι αφορά την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει σήμερα μια άλλη αντιμετώπιση, καθώς, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η διοίκησή του, προχωρά τις μελέτες για να καταγράψει τις ανάγκες του συστήματος με βάση τους φιλόδοξους στόχους του νέου ΕΣΕΚ, τα έργα, δε, που απαιτούνται θα περιλαμβάνονται στο νέο 10ετές του Διαχειριστή, για την περίοδο 2021-2030. Επιπλέον η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έχει δηλώσει ότι διαθέτει τόσο την τεχνική όσο και την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσει τα έργα που απαιτούνται.

 

 

3 Δεκεμβρίου 2019

energypress