Δεν γίνεται πλέον να κυνηγάμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη εις βάρος του περιβάλλοντος.

07 12 2019 | 08:18

Η επιδίωξη οικονομικής ανάπτυξης εις βάρος του περιβάλλοντος δεν αποτελεί πλέον επιλογή, καθώς η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου προκλήσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της μόλυνσης, της απώλειας βιοποικιλότητας και της υπερκατανάλωσης πόρων, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Χανς Μπρούνιξ, η Ευρώπη φτάνει πλέον στο όριο του τι μπορεί να καταφέρει με σταδιακά μέτρα και μικρές μειώσεις των ρύπων της, άρα χρειάζεται μια μεγάλη μεταμόρφωση πλέον προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

"Αν επιμείνουμε να επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε τις υπάρχουσες τεχνολογίες πιο αποδοτικές, τότε υπάρχουν όρια. Αν μείνουμε σε αυτά που γνωρίζουμε, μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν θα πετύχει μακροπρόθεσμα", πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται συγκαταλέγονται η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και η ενίσχυση των δημοσίων μεταφορών, η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, η δημιουργία προϊόντων δίχως απόβλητα, όπως και η αλλαγή στη διατροφή και τη γεωργική παραγωγή. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι δεν πρέπει να θεωρούνται ξέχωροι από τους οικονομικούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της υπηρεσίας, το παλαιό σύστημα "της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης με διαχείριση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων δεν θα πετύχει το μακροπρόθεσμο στόχο της Ε.Ε. για ευζωΐα εντός των ορίων του πλανήτη".

 

 

4 Δεκεμβρίου 2019

energypress