Διαγωνισμοί εντός του 2019 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αιολικών και συστημάτων αποθήκευσης στην Κρήτη.

Στην άμεση υλοποίηση δράσεων για να διασφαλιστεί η ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης το κρίσιμο διάστημα από το 2020 που θα λειτουργήσει η "μικρή" διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο, έως το 2023 που αναμένεται, αν όλα πάνε καλά, να λειτουργήσει και η "μεγάλη" διασύνδεση με την Αττική προχωράει η ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Αρχή σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για νέες ΑΠΕ μέσα στο 2019, στο πλαίσιο της διαδικασίας των "μη ώριμων έργων" και για αιολικά και για φωτοβολταϊκά.

Επίσης, η ΡΑΕ αναμένει από τον ΔΕΔΔΗΕ να προσδιορίσει τα 2 - 3 κατάλληλα σημεία του δικτύου του νησιού για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (σύγχρονων μπαταριών) δυναμικότητας συνολικά της τάξης των 30-40 MW, ώστε στη συνέχεια να προκηρύξει διαγωνισμό, εντός του 2019, για να προσέλθουν επενδυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπεται και η δυνατότητα μεταφοράς των μπαταριών σε άλλα νησιά, εάν παραστεί ανάγκη στο μέλλον.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το energypress, η ΡΑΕ προκρίνει μια δέσμη 4 δράσεων για την επάρκεια της Κρήτης την περίοδο 2020-2023, μετά από σχετική μελέτη του ΕΜΠ που έδειξε ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι η βέλτιστη ως προς την επάρκεια, σε συνδυασμό με την οικονομικότητα και την περιβαλλοντική προστασία.

Πέρα από τις νέες ΑΠΕ και τα συστήματα μπαταριών, το "πακέτο" περιλαμβάνει επίσης τη μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα στον Αθερινόλακκο της Κρήτης με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 100 MW, σε μονάδες που θα καίνε φυσικό αέριο, καθώς και την εγκατάσταση νέας μονάδας περί τα 100 MW, κατά προτίμηση με καύσιμο φυσικό αέριο.

Οι οριστικές αποφάσεις για τις δυο αυτές δράσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα.

 

 

 

28 Αυγούστου 2019

energypress