Enel Green Power: Εγκαίνια από τον πρωθυπουργό των 7 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 154,1 MW στον Καφηρέα.

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ καθώς και συνολικά στην Ελλάδα εγκαινιάζει αύριο Τρίτη 15 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγες εβδομάδες μετά τις ανακοινώσεις του από το βήμα του ΟΗΕ για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της εγχώριας αγοράς μέχρι το 2028 ο πρωθυπουργός επιλέγει το συγκεκριμένο έργο της θυγατρικής της ιταλικής Enel, της Enel Green Power,  ύψους 300 εκ. ευρώ προκειμένου να καταδείξει το δρόμο της πράσινης ανάπτυξης μέσα από μεγάλες επενδύσεις που αλλάζουν το τοπίο της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, θα επιχειρήσει να συμβολίσει και τη μετάβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ένα πλαίσιο με λιγότερα διοικητικά εμπόδια, υπογραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες της Enel Green Power για την αδειοδότηση, λειτουργία και κατασκευή της συγκεκριμένης συστοιχίας των επτά αιολικών πάρκων στον Καφηρέα της Εύβοιας κράτησε πάνω από 12 χρόνια και πέρασε μέσα από τα γραφειοκρατικά γρανάζια 40 αδειοδοτικών υπηρεσιών.

Το έργο της θυγατρικής του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού αποτελείται από επτά αιολικά πάρκα, στα οποία παράγουν ρεύμα 67 ανεμογεννήτριες με ισχύ 2,3 MW η κάθε μία, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς τους ανέρχεται στα 154,1 MW. Εκτείνεται βορειοανατολικά της Καρύστου καταλαμβάνοντας μία έκταση 1.050 στρεμμάτων. Για τη λειτουργία τους κατασκευάστηκαν δύο υποσταθμοί υψηλής τάσης της Εύβοιας, ενώ εργασίες έγιναν και για την επέκταση του ΚΥΤ Παλλήνης.

Η παραγόμενη ενέργεια του «Καφηρέα» αντιστοιχεί στο 4% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και στο 4,5% του συνόλου των αιολικών. Το έργο υποστηρίζεται με σύμβαση 20 χρόνων που έχει υπογραφεί με τον ΔΑΠΕΕΠ με δυνατότητα επέκτασης.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για παραγόμενη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 130.000 ελληνικών νοικοκυριών και η συμβολή των αιολικών πάρκων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογιστεί σε ετήσια εξοικονόμηση 315.000 τόνων CO2.

Με τον Καφηρέα η ENEL GREEN POWER ουσιαστικά διπλασιάζει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ της στην Ελλάδα, καθώς από τα περίπου 200ΜW πηγαίνει στα 351ΜW. Έχει επίσης 90MW φωτοβολταϊκά και 20MWυδροηλεκτρικά

Για τις κατασκευαστικές ανάγκες του έργου χρησιμοποιήθηκαν drones για την τοποθέτηση των 25 χιλιομέτρων εναέριου καλωδίου υψηλής τάσης και τηλεκατευθυνόμενο όχημα για την τοποθέτηση των 45 χιλιομέτρων υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης.

 

 

14 Οκτωβρίου 2019

energypress