Γκαζώνουν… ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ για την απολιγνιτοποίηση – Στο ΕΣΦΑ το φυσικό αέριο του TAP για τις λιγνιτικές περιοχές της Μακεδονίας.

Η υπόθεση της απολιγνιτοποίησης δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ. Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης είναι δουλειά της κυβέρνησης σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και των αρμόδιων εποπτικών αρχών και διαχειριστών της ενέργειας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ήδη δρομολογούν ενεργειακές λύσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των λιγνιτικών περιοχών θέτοντας τα θεμέλια μίας νέας αναπτυξιακής περιόδου.

Η ΡΑΕ από πέρυσι, είχε καλέσει τον ΔΕΣΦΑ ώστε να συμπεριλάβει στο 10ετές αναπτυξιακό σχέδιο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και να χρηματοδοτήσει την πρόσβαση της Δυτικής Μακεδονίας στο καύσιμο της μεταβατικής περιόδου προς την πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΔΕΣΦΑ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΡΑΕ και στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2029 εντάσσει την κατασκευή και διαχείριση των τριών εξόδων φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP. Η διεθνής κοινοπραξία έχει συμφωνήσει για τη διάθεση καυσίμου στις περιοχές.

Όπως όλα δείχνουν οι τρεις έξοδοι θα είναι στην περιοχή της Πτολεμαϊδας, της Καστοριάς και στις περιοχές της Νάουσας και Έδεσσας. Πηγές θέλουν ο προϋπολογισμός των έργων του Διαχειριστή να ανέρχεται στα 3 με 4 εκ. ευρώ.

Πέραν αυτών των δεσμεύσεων ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φέρει στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης νωρίτερα, στην πρώτη τριετία, τα έργα των συμπιεστών στους Κήπους και τον Αμπελιά για την αποσυμφόρηση του συστήματος φυσικού αερίου.

Η ΡΑΕ αν ο Διαχειριστής υποβάλλει το τροποποιημένο πλάνο εντός του μήνα θα είναι σε θέση αμέσως να το δώσει σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια προς τις αρχές του νέου έτους να ανάψει το πράσινο φως για το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ στη 10ετία 2020 – 2029.

 

 

 

20 Νοεμβρίου 2019

energypress