Χατζηδάκης: Θέλουμε μια ΔΕΗ ελκυστική σε ιδιώτες - Πως θα μπει δυναμικά στις ΑΠΕ.

03 09 2019 | 06:59

Μια ΔΕΗ με περισσότερη ιδιωτική συμμετοχή και περισσότερη ανεξαρτησία από το Δημόσιο προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή", όπου ανέφερε επίσης ότι μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο η επιχείρηση θα αππαλαχθεί από τους περιορισμούς που έχουν οι ΔΕΚΟ σε όρους προμηθειών, ταχύτητας προσλήψεων κτλ.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, η ΔΕΗ θα μπορέσει να λειτουργήσει ως εισηγμένη εταιρεία και εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό. «Η ΔΕΗ είναι η μόνη δημόσια επιχείρηση που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα ανοικτή στον ανταγωνισμό. Δεν μπορεί να λειτουργεί διοικητικά και ρυθμιστικά όπως λειτουργούν π.χ. οι αστικές συγκοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε επίσης το σχέδιο για είσοδο, μεσοπρόθεσμα, ιδιωτών επενδυτών στη ΔΕΗ, αλλά και τη συνεργασία της με τρίτους για την επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Βεβαίως και με τα μέτρα διάσωσης και εξυγίανσης που παρουσιάσαμε για τη ΔΕΗ, επιδιώκουμε, πέρα από το να την κρατήσουμε όρθια, να την καταστήσουμε ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές», τονίζει, ενώ, σε ό,τι αφορά τη μετάβαση της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή, σημειώνει ότι η υιοθέτηση του προγράμματος εξυγίανσης και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα τις διασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια, τα οποία θα τις επιτρέψουν «είτε μόνη της είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ».

Τέλος, με νόμο  που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο, προχωρά και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπως ανήγγειλε. Θα προβλέπει τη συνολική ιδιωτικοποίηση του δικτύου λιανικής στο φυσικό αέριο, έναντι του 14% που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, και ξεχωριστή πώληση της εμπορίας και της ΕΠΑ Αττικής.

 

 

1 Σεπτέμβρη 2019

energypress