Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να καταστρέψουν τη NPT;
Από τότε που εγκρίθηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) έχει περιγραφεί ως ο ακρογωνιαίος λίθος των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό του κινδύνου πυρηνικού πολέμου, και η διατήρησή του ως βασικός, κοινός στόχος πολιτικής των P5, (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών). Ενόψει της φετινής Διάσκεψης Αναθεώρησης της NPT, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ θέτουν τη συνθήκη σε κίνδυνο.
Η NPT σχεδιάστηκε ως μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ των εθνών που δεν είχαν πυρηνικά όπλα και υποσχέθηκαν να μην τα αναπτύξουν και των P5, που τα είχαν το 1968 και υποσχέθηκαν, στο άρθρο VI της συνθήκης, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις καλής πίστης για την εξάλειψή τους.
Τις πέντε δεκαετίες από τότε, αυτά τα πέντε πυρηνικοκάτοχα κράτη συνέχισαν να επιμένουν ότι τα άλλα υπογράφοντα τη συνθήκη κράτη πρέπει να τηρούν τη δέσμευσή τους να μην κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκαν σοβαρά τα ίδια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για αφοπλισμό.
Η ένταση για αυτήν την κατάφωρη αποτυχία να τηρήσουν την συμφωνία τους αυξάνεται εδώ και χρόνια και βοήθησε στην υιοθέτηση το 2017 από 121 μη πυρηνικά οπλισμένα κράτη της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, μιας νέας συνθήκης σύμφωνα με το άρθρο VI και προβλεπόμενη να πιέσει τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για να απαλλαγούν από αυτά.
Η απόσταση μεταξύ των υποσχέσεων των P5 και της συμπεριφοράς τους έχει εξελιχθεί σε τράστιο χάσμα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει κάνει επανειλημμένες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων και το ΝΑΤΟ — εκπροσωπώντας τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες — απάντησε με δικές του πυρηνικές απειλές.
Απαντώντας σε αυτόν τον κλιμακούμενο κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, 18 βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης εξέδωσαν μια δήλωση τον Απρίλιο προτρέποντας τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ να δεσμευτούν δημόσια ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα σε καμία περίπτωση στον τρέχοντα πόλεμο. Η δήλωση επικυρώθηκε από περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους μετά τη δημοσίευσή της στον ιστότοπο Avaaz. Η απάντηση από τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ ήταν μια βροντερή σιωπή.
Είναι πλέον ξεκάθαροότι Όχι μόνο δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εξάλειψη των πυρηνικών τους οπλοστάσιων, όπως υποσχέθηκαν πριν από δεκαετίες, αλλά δεν θα δεσμευτούν καν ότι δεν θα ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει τον τρομερό κίνδυνο αυτής της στιγμής.
Ζούμε μέσα από μια πιθανή πλανητική παρ' ολίγον τραγωία, όπου λίγοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν τον πολιτισμό και οι υπόλοιποι από εμάς περιορίζονται στο να τους παρακαλούμε να μην το κάνουν. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό και δεν είναι απαραίτητο.
Ο κόσμος πρέπει να απαιτήσει από τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ να δηλώσουν κατηγορηματικά ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Και πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την άμεση κρίση στην Ουκρανία και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε ποτέ ξανά σε αυτήν την κατάσταση.
Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι μια δύναμη της φύσης πάνω στην οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Είναι μηχανές που έχουμε φτιάξει με τα χέρια μας και ξέρουμε πώς να τις ξεχωρίζουμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αυξημένη συνειδητοποίηση του πυρηνικού κινδύνου για να επιφέρουμε θεμελιώδεις αλλαγές στην πυρηνική πολιτική και να εξαλείψουμε αυτά τα όπλα πριν μας εξαφανίσουν.
Για δεκαετίες, οι ηγέτες των κρατών με πυρηνικά όπλα προώθησαν τον μύθο της «αποτροπής», σαν αυτά τα όπλα να διαθέτουν κάποια μαγική δύναμη που διασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ. Οι τρέχουσες απειλές από τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ αποκαλύπτουν την αλήθεια: Τα πυρηνικά οπλισμένα κράτη διαθέτουν αυτά τα όπλα για να απειλήσουν και να εκφοβίσουν τον υπόλοιπο κόσμο — και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουν.
Όπως παρατήρησε περίφημα ο πρώην υπουργός Άμυνας Robert McNamara, δεν έχουμε αποφύγει τον πυρηνικό πόλεμο λόγω υγιούς δόγματος ή σοφών ηγετών ή λόγω αλάνθαστης τεχνολογίας. «Σταθήκαμε τυχεροί», είπε. «Ήταν η τύχη που απέτρεψε τον πυρηνικό πόλεμο».
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς φαντάζονται η Ρωσία και το ΝΑΤΟ ότι θα πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο να συνεχίσει να απέχει από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ οι ίδιοι απειλούν να τα χρησιμοποιήσουν. Εάν καταστρέψουν το καθεστώς NPT, ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου θα γίνει πιο οξύς.
Αλλά ακόμα κι αν ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίσει να ενεργεί υπεύθυνα, η κατοχή αυτών των όπλων από τα σημερινά κράτη με πυρηνικά όπλα αποτελεί έναν απαράδεκτο κίνδυνο για την ανθρωπότητα.
Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να υποστηρίξουμε την έκκληση της εκστρατείας Back from the Brink προς τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα άλλα οκτώ με πυρηνικά όπλα κράτη για μια επαληθεύσιμη, εφαρμόσιμη, χρονικά δεσμευμένη συμφωνία για την εξάλειψη των πυρηνικών τους όπλων. Είτε τους ξεφορτωθούμε είτε αποδεχόμαστε ότι, αργά ή γρήγορα, η τύχη μας θα τελειώσει και τα όπλα θα μας ξεφορτωθούν.
Ο Ira Helfand, M.D., είναι τέως πρόεδρος της International Physicians for the Prevention of Nuclear War αποδέκτης του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1985 και μέλος της Διεθνούς Διευθύνουσας Ομάδας, ICAN, αποδέκτη του Νόμπελ Ειρήνης 2017.
του Ira Helfand, από την αμερικανική THE HILL | μετάφραση Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου | https://ippnwgr.blogspot.com/