Με Υπέρακτια Αιολικά Πάρκα στις Αναδυόμενες Αγορές η Παγκόσμια Τράπεζα Καταπολεμά την Ενεργειακή Φτώχεια.

19 03 2019 | 06:21

Με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσω της στροφής στις ΑΠΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα που αποβλέπει στην ταχεία διείσδυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC), που αποτελεί τον χρηματοδοτικό βραχίονα του Ιδρύματος

θα βοηθήσουν τις αναδυόμενες χώρες να εκτιμήσουν το εγχώριο δυναμικό τους στην αιολική ενέργεια και θα παράσχουν κάθε τεχνική βοήθεια για την ανάπτυξη έργων που είναι πρόσφορα για επενδύσεις.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει σήμερα, επενδύσεις περίπου 26 δισ. δολαρίων ετησίως, ή ποσοστό της τάξης του 8% των νέων παγκόσμιων επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, με το ποσοστό αυτό να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί ραγδαία, ενώ άλλα, περίπου, 500 δισ. δολάρια υπολογίζεται πως είναι διαθέσιμα προς επένδυση σε υπεράκτια αιολικά έργα έως το 2030.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με την IFC, ξεκίνησε το πρόγραμμα, αρχικού ύψους πέντε εκατ. δολαρίων, χάρις στη χορήγηση 20 εκατ. λιρών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό τη στήριξη των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος προκειμένου για την υλοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμων ενεργειακών λύσεων σε αυτές.

Η υπεράκτια αιολική αγορά έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2011, με ισχύ 23 γιγαβάτ να έχει εγκατασταθεί μόνο στα τέλη του 2018 και μεγάλο αριθμό έργων να προγραμματίζονται στην Ευρώπη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νέο πρόγραμμα συνιστά πραγματική ευκαιρία για χώρες πλούσιες σε σε αιολικό δυναμικό, όπως είναι η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Νότια Αφρική, η Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ. Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας μπορεί, επίσης, να παράσχει πρόσθετη καθαρή παραγωγική ικανότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ζουν πληθυσμοί χωρίς σταθερή πρόσβαση στον ηλεκτρισμό.

«Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας είναι μια καθαρή, αξιόπιστη και ασφαλής πηγή ενέργειας, με τεράστιες δυνατότητες μετατροπής του ενεργειακού μείγματος, σε χώρες που διαθέτουν πλούσιο αιολικό δυναμικό προς αξιοποίηση», δήλωσε ο Ρικάρντο Πουλίτι, Επικεφαλής Ενέργειας και Εξόρυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Είδαμε να λειτουργεί στην Ευρώπη και τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια εμπειρία για την κλιμάκωση των υπεράκτιων αιολικών έργων στις αναδυόμενες αγορές», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

 

 

 

14 Mαρτίου 2019

energia.gr