Μέθοδο «setpoint» θα εφαρμόσει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις περικοπές στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιό του – Απαραίτητη προϋπόθεση να προσδιοριστεί ποιος «κόβεται» και ποιος όχι

Την λύση του «set-point» προετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ για την διευθέτηση των ζητημάτων σχετικά με τις περικοπές σε έργα ΑΠΕ που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο, πράγμα που ως γνωστόν, συνιστά βασική παράμετρο στη συνολικότερη υπόθεση που λέγεται «διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου» στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα.

To «set-point» σημαίνει Καθεστώς εντολής περιορισμού ισχύος και αφορά σε αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα διεξάγεται βάσει των νέων συστημάτων που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο ΔΕΔΔΗΕ στη διαχείριση των πάρκων που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του.

 

Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα η Διευθύντρια Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Βάσω Νταλή, μιλώντας στο συνέδριο Power & Gas Forum, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πιλοτικά έργα τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο και όπου εφαρμόζεται η διαχείριση μέσω setpoint.

Με τον τρόπο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να ελέγξει με καλύτερους όρους το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που βρίσκεται συνδεδεμένο στο δίκτυο του και παράλληλα να επικοινωνεί με τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να μεταφέρονται οι εντολές και να υλοποιούνται οι περικοπές όποτε αυτές απαιτηθούν. Σημειώνεται ότι έχουν συγκροτηθεί σχετικές τεχνικές ομάδες από τους δύο Διαχειριστές, οι οποίες εργάζονται από κοινού προκειμένου η επικοινωνία και η συνεργασία των δύο συστημάτων (δίκτυο μεταφοράς και δίκτυο διανομής) να γίνεται κατά τον βέλτιστο τρόπο.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι το επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θα περιλαμβάνει ρύθμιση προκειμένου τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο  και οι παραγωγοί ΑΠΕ να προχωρήσουν στην εγκατάσταση συστημάτων τηλεελέγχου και διακοπτών προκειμένου να μπορούν να εκτελούνται οι εντολές περικοπής της παραγωγής, πράγμα που σήμερα δεν είναι δυνατόν. Το σχέδιο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ΔΕΔΔΗΕ να υπόκειται κανονικά σε περικοπή της παραγωγής του.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για να προσδιοριστεί το μέγεθος των περικοπών αλλά και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ενεργειών που χρειάζονται για να προσαρμοστούν τα συστήματα του Διαχειριστή αποτελεί η οριστικοποίηση του πλαισίου που θα καθορίζει ποια έργα ΑΠΕ θίγονται από περικοπές.

Ενδεικτικά, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ σε μέση και χαμηλή τάση «φιλοξενεί» αυτή την στιγμή 75.000 έργα ΑΠΕ, εκ των οποίων, μόλις τα 7.000 εξ αυτών έχουν ισχύ πάνω από 400 kW. Επομένως, όπως επισήμανε το στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ, «το πεδίο εφαρμογής που θα καθοριστεί τελικά, είναι πολύ κρίσιμο για να συντάξουμε ένα χρονοδιάγραμμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή το δίκτυο διανομής έχει δυνατότητα να υποδεχθεί έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6 GW, όπως ανέφερε η ίδια, ωστόσο αυτό θεωρητικά, καθώς κάτι τέτοιο ισχύει μονάχα αν δει κανείς αποκομμένο το σύστημα διανομής από το υπόλοιπο σύστημα και δη το σύστημα μεταφοράς. Η λύση που θα πρέπει να προκριθεί, ως προς την διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου, θα πρέπει να είναι μια ολιστική λύση που να περικλείει το σύνολο της λειτουργίας του συστήματος και από αυτή την άποψη, η διαθεσιμότητα των 6 GW πρακτικά είναι «θεωρητικό σχήμα» καθώς και το σύστημα διανομής δεν δύναται να λειτουργήσει αυτόνομα και ανεξάρτητα από το σύστημα μεταφοράς και τις υπόλοιπες ανάγκες του συστήματος.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 7,5 GW εκ των οποίων τα 3,5 GW έχουν εγκατασταθεί την τελευταία τετραετία. Τα 6 GW αφορούν σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και τα 1,2 GW σε αιολικούς σταθμούς.

σ