Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS: πυρκαγιές απειλούν ένα από τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα του κόσμου.

24 08 2019 | 08:16

Σάο Πάολο, Βραζιλία – Τις τελευταίες ημέρες, δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος του δάσους του Αμαζονίου της Βραζιλίας. Ο αριθμός των πυρκαγιών που σημειώθηκαν στον Αμαζόνιο το 2019 είναι ένας από τους μεγαλύτερους τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 145% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018.

Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών είναι μεγαλύτερος στις περιφέρειες του Αμαζονίου που πλήττονται περισσότερο από τις πρακτικές αποψίλωσης των δασών. Οκτώ στους δέκα δήμους που πλήττονται περισσότερο από τις πυρκαγιές έχουν καταγράψει επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό αποψίλωσης, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) (1). 

Ο Danicley Aguiar της Greenpeace της Βραζιλίας δήλωσε: «Εκείνοι που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και αφήνουν την αποψίλωση των δασών να συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενθαρρύνονται ακόμη περισσότερο με τις ενέργειες και τις πολιτικές της κυβέρνησης Bolsonaro. Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, η σημερινή κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά την περιβαλλοντική πολιτική της Βραζιλίας». 

Τις τελευταίες ημέρες, η υγρασία που μεταφέρει από τον Αμαζόνιο προς τα δυτικά και νότια της χώρας το ρεύμα Rios Voadores, που αποτελεί ρυθμιστή του κλίματος στη χώρα, έχει αντικατασταθεί με πυκνό καπνό αισθητό στο Σάο Πάολο που βρίσκεται 2,700 χιλιόμετρα από το μέτωπο της φωτιάς (2).

Οι δασικές πυρκαγιές και η αλλαγή του κλίματος λειτουργούν σε έναν φαύλο κύκλο: καθώς ο αριθμός των πυρκαγιών αυξάνεται, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν τη συνολική θερμοκρασία του πλανήτη και την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως μεγάλη ξηρασία.

Εκτός από τις αυξανόμενες εκπομπές, η αποψίλωση των δασών συμβάλλει άμεσα στην αλλαγή των ρυθμών βροχόπτωσης στην πληγείσα περιοχή, επεκτείνοντας τη διάρκεια της ξηρασίας, επηρεάζοντας περαιτέρω τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την ανθρώπινη υγεία. 

Οι πρόσφατες επιθέσεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας κατά του Ειδικού Ταμείου του Αμαζονίου (3) έχουν οδηγήσει χώρες, όπως η Γερμανία και η Νορβηγία, που συμβάλλουν με σημαντικά ποσά της τάξης των 288 εκατομμυρίων δολλαρίων-ρεάλ(R $) στο ειδικό ταμείο,να δεσμεύσουν τις δωρεές τους. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών όσο και στην καταπολέμηση της αποψίλωσης του Αμαζονίου. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το 2018, οι δράσεις πρόληψης-παρακολούθησης των δασικών πυρκαγιών αντιπροσώπευαν….891 εκατομμύρια-ρεάλ (R $) με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν σχετικές δράσεις της δημόσιας διοίκησης (ομοσπονδιακές, κρατικές και δημοτικές αρχές). Η συρρίκνωση του Ταμείου αναμένεται να μειώσει δραματικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των αυξανόμενων δασικών πυρκαγιών. 

Σημειώσεις:

  1. http://www.inpe.br/queimadas/bdqueimadas/# andhttp://terrabrasilis.dpi.inpe.br/app/dashboard/alerts/legal/amazon/daily/
  2. https://www.bbc.com/news/world-latin-america-49433437
  3. Ειδικό ταμείο Αμαζονίου: Το Ταμείο Αμαζονίου είναι ένας μηχανισμός μείωση των εκπομπών CO2 που δημιουργήθηκε για τη συγκέντρωση δωρεών για μη επιστρεπτέες επενδύσεις σε προσπάθειες πρόληψης, παρακολούθησης και καταπολέμησης της αποψίλωσης των δασών, καθώς και για την προώθηση της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης του Αμαζονίου της Βραζιλίας.

 


Περισσότερες πληροφορίες:

Κωστής Γριμάνης

Υπεύθυνος Εκστρατείας για την Κλιματική Δικαιοσύνη | Greenpeace Greece

T: +30 6984617034

 

 

22 Αυγούστου 2019

GREENPEACE