Οικονομικά βιώσιμη η αποθήκευση σε μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

09 08 2019 | 11:51

Η οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων αυτοπαραγωγής με αποθήκευση είναι ήδη γεγονός στην Ελλάδα, ακόμα και όταν μιλάμε για μικρά οικιακά συστήματα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη που παρουσίασε ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών στο πρόσφατο συνέδριο της Α-Energy.

Όπως εξηγεί ο κ. Ψωμάς, στα μικρά οικιακά ή εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αυξάνει το ποσοστό  ταυτοχρονισμού παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας.

Επιπλέον, συμβάλει στην συμβάλει στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου (κυρίως τις ώρες που αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και απαιτείται  εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες).

Το όφελος που προκύπτει μπορεί να αποδοθεί και σε νούμερα, αν κάνουμε τη σύγκριση ενός οικιακού συστήματος με αποθήκευση, με ένα αντίστοιχο χωρίς αποθήκευση.

Οι υποθέσεις-παραδοχές που χρησιμοποιούνται στο παράδειγμα που επεξεργάστηκε ο κ. Ψωμάς είναι οι εξής:

-Ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 6.000 kWh 

-Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 4 kWp 

-Χωρητικότητα μπαταρίας: 4 kWh 

-Ετήσια ενεργειακή απόδοση: 1.400 kWh/kWp 

-Προφίλ κατανάλωσης: τυπικό οικιακό 

Σε αυτή τη βάση, οι υπολογισμοί δίνουν την εξής εικόνα:

3

 

d

Η σύγκριση των μεγεθών ενδιαφέροντος στις δυο περιπτώσεις αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

u

Φυσικά, το πότε και κατά πόσο η αποθήκευση γίνεται βιώσιμη, εν πολλοίς εξαρτάται από τις προσδοκίες του καταναλωτή.

Πάντως, όπως προκύπτει και από τους παρακάτω πίνακες, στους οποίους εξετάζεται η  βιωσιμότητα για προεξοφλητικό επιτόκιο ίσο με 2%, 4%, 6% και 8%, η αποθήκευση είναι ήδη βιώσιμη στην Ελλάδα, ακόμα και για μικρά οικιακά συστήματα.

ir7

 

 

 

 

9 Αυγούστου 2019

energypress