Ορίστηκε η αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ με premium μέχρι την έναρξη των ΦΟΣΕΤΕΚ - Οι άλλες διατάξεις για ΑΠΕ.

08 11 2019 | 08:56

Ρύθμιση για αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ με feed in premium μέχρι την έναρξη συμμετοχής του ΦοΣΕTEΚ στην αγορά περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τέθηκε σε διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι οι μονάδες αυτές αποζημιώνονται αναδρομικά από την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσής τους και μέχρι την ημερομηνία έναρξης συμμετοχής του Φο.Σ.Ε.Τε.Κ. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να απαιτείται, κατά το ανωτέρω μεταβατικό διάστημα, η εγγραφή τους στο Μητρώο Συμμετεχόντων που τηρείται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ή η σύναψη Σύμβασης Εκπροσώπησης με Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.).

Η αποζημίωση υπολογίζεται για κάθε μήνα εκκαθάρισης ως το γινόμενο της ενέργειας που παρήγαγε ο κάθε σταθμός και απορροφήθηκε από το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή/και το Διασυνδεδεμένο Σύστημα κατά το μήνα εκκαθάρισης με το 90% της Τ.Α. που διέπει τη Σ.Ε.Δ.Π. που έχει συνάψει κάθε σταθμός.

Οι κάτοχοι των ανωτέρω σταθμών δεν λαμβάνουν κανενός άλλου είδους αποζημίωση για την ενέργεια που παράγουν οι σταθμοί τους και απορροφάται από το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή/και το Διασυνδεδεμένο Σύστημα κατά το μεταβατικό διάστημα.

Επίσης, αναφέρεται ότι με απόφαση του ΥΠΕΝ εντός δύο μηνών από την παρέλευση του μεταβατικού διαστήματος, προσδιορίζεται η διαδικασία οριστικής εκκαθάρισης, η μεθοδολογία βάσει της οποίας καθορίζεται η τιμολόγηση, ο διακανονισμός των συναλλαγών και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την αποζημίωση κατά το ανωτέρω μεταβατικό διάστημα, ήτοι από την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης κάθε σταθμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Φο.Σ.Ε.Τε.Κ..

Οι άλλες διατάξεις για ΑΠΕ

Μεγάλο κεφάλαιο στο νομοσχέδιο είναι οι διατάξεις που αφορούν τη στήριξη της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Ρύθμιση για αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ με feed in premium μέχρι την έναρξη συμμετοχής του ΦοΣΕTEΚ στην αγορά
  • Δυνατότητα συμμετοχής σταθμών ΑΠΕ στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να έχουν λειτουργική ενίσχυση
  • Οι όροι και η διαδικασία για χορήγηση μεμονωμένης ενίσχυσης σε σταθμούς ΑΠΕ ισχύος μεγαλύτερης των 250MW
  • Ρυθμίσεις για το πλαίσιο των υβριδικών σταθμών σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ορίζεται, δε, ότι οι άδειες παραγωγής για Υβριδικούς Σταθμούς δεν καθορίζουν τις τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Το πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών μέχρι 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, το ανώτερο μέχρι 1% κάθε νομού
  • Ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019
  • Ρυθμίσεις για την εναρμόνιση με τον Κανονισμό για την ευθύνη εξισορρόπησης σταθμών ΑΠΕ

Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο

 

 

 

7 Νοεμβρίου 2019

energypress