Πανόπουλος (ΕΚΕΤΑ): Το υδρογόνο θα είναι ο απόλυτος «παίκτης» στις ΑΠΕ - Σε ορίζοντα 15ετίας θα δούμε πλήρη μετασχηματισμό της αγοράς

31 07 2023 | 12:35

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μετασχηματιστεί η αγορά ενέργειας πλήρως, με επίκεντρο το υδρογόνο, ωστόσο είναι μια πορεία που θα έρθει αναπόφευκτα. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Πανόπουλος, ερευνητής του ΕΚΕΤΑ, στο περιθώριο του Hydrogen & Green Gases Forum.

«Είναι κομβική μέρα σήμερα, γιατί γίνεται για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρουμ και αυτό σημαίνει ότι πάμε μπροστά», σχολίασε χαρακτηριστικά, για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Αναλυτικά, όσον αφορά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της αγοράς, δήλωσε:

«Το υδρογόνο είναι η καινούργια μορφή ενέργειας και σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλούς τομείς να μετατοπίζονται προς τη χρήση του. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην το βλέπουμε στη ζωή μας, αλλά πρόκειται για μια από αυτές τις αλλαγές, που θα έρθουν σίγουρα, διότι αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της ΕΕ και συνολικά του πλανήτη.

Είναι δύσκολο να μετασχηματιστεί ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα, της Ευρώπης και της Ελλάδας, μέσα σε 1-2 χρόνια. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι θα βλέπουμε συνεχώς αλλαγές. Τέτοιες που θα τις παρομοίαζα με την ανάπτυξη ενός μωρού, που αλλάζει ραγδαία από χρόνο σε χρόνο. Θα είναι λοιπόν μικρή η εξέλιξη τα επόμενα 5-6 χρόνια, αλλά σιγά σιγά θα μεγαλώσει. Ίσως σε έναν ορίζοντα, 15-20 χρόνων θα έχουμε μετασχηματίσει εντελώς τον ενεργειακό ορίζοντα της χώρας και της ΕΕ. Επομένως, αυτό θα έλεγα ότι είναι το όριο που μπορεί να περιμένει κανείς, να αντικατασταθεί πλήρως το σημερινό μείγμα, με ενέργεια που θα προέρχεται ή θα εμπεριέχει υδρογόνο».

«Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ αποδοτικά και να αποτελέσει συστατικό που θα συνδεθεί με καύσιμα μεταφορών, αερομεταφορών, πλοίων. Είναι ο απόλυτος «παίκτης» στις ΑΠΕ και την μετατροπή τους σε καύσιμα. Άρα πιστεύω, θα βοηθήσει να αναδειχθούν πάρα πολλές νέες τεχνολογίες, κάποιες από τις οποίες συζητιούνται και σήμερα, μέσα στο Συνέδριο».

 

 

cover photo:industry-news.gr

 

 

σ