Πως θα λειτουργεί το νέο Χρηματιστήριο carbon credits - Τα 7+1 βασικά σημεία της νέας αγοράς βιομάζας που έχει σχεδιάσει το ΥΠΕΝ

Η προστασία των ελληνικών δασών θα μπορούσε κάποια στιγμή να φτάσει να είναι  αυτοχρηματοδοτούμενη.

Και να επιδοτείται από τα έσοδα πώλησης των πρόσθετων τόνων CO2 που θα απορροφούνται λόγω της ορθής τους διαχείρισης.

Κάπως έτσι, τα carbon credits μπαινουν στην υπηρεσία του δάσους.  Τα έσοδα απο τα δικαιώματα εκπομπών θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν σημαντικό τμημα της πρόληψης και προστασίας των δασών.

"Θα επιδοτήσουμε την απομάκρυνση βιομάζας, κάτι που θα αλλάξει τη δασική οικονομία. Θα εισάγουμε carbon credits στα πλαίσια ενός εντελώς νέου τρόπου διαχείρισης δασών. Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για αγορές όπως της βιομάζας", ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης κατα το 8ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ

Πως όμως θα λειτουργει αυτή η νέα αγορά; 

1. Καταρχην το Χρηματιστήριο θα αφορά τους πρόσθετους τόνους CO2 που θα απορροφούνται λόγω της ορθής διαχείρισης από τα ελληνικά δάση. 

2. Συμμετοχή θα δικαιούνται πιστοποιημένες εταιρειες αξιοποίησης της δασικής βιομάζας οι οποίες τα πρώτα χρόνια θα επιδοτούνται, σε συνεργασία με δασικούς συνεταιρισμούς.

3. Επισης θα υπάρχει η δυνατότητα σύμπραξης ιδιωτικών εταιρειών και δασικών συνεταιρισμών. 

4. Επι της ουσιας, οι διαχειριστές του δάσους, θα πιστοποιούνται απο εξιδευκευμενες εταιρείες για την ποσότητα των όγκων διοξειδίου του άνθρακα που καταφέρνουν να απορροφήσουν, και την οποία μετά θα πωλούν σε επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, δηλαδη διυλιστήρια και ενεργοβορες βιομηχανίες. 

5. Επιδοτηση εφοσον κριθούν επιλέξιμοι. Οι εταιρείες και οι συνεταιρισμοι αυτοι, θα επιδοτούνται από τα έσοδα που προκύπτουν από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (carbon credits) του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), το οποίο φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

6. Τα ποσά επιδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά θα μπορούσαν να κινούνται σε επίπεδα 100-200 εκατ. ευρώ.

7. Τα αναλυτικά στοιχεία του κάθε δάσους θα τα προσδιορίζει το διαχειριστικό σχέδιο που θα εκπονεί η Δασική Υπηρεσία. Αυτη αναβαθμιζεται σημαντικά σε προσωπικό και εξοπλισμό. 

8. Αδειες υλοτομίας για το Βορρά θα "κουμπώνουν" με την διαχείριση δασών στον Νότο. Καθώς, στα μισά περίπου από τα ελληνικά δάση, κυρίως αυτά στο Νότο, δεν υπάρχει η παραμικρή διαχείριση, θα χρειαστεί αυτά να «αδελφοποιηθούν» με τα παραγωγικά του Βορρά. Δηλαδή για να πάρει την επιδότηση ο νέος αυτός δασικός συνεταιρισμός θα πρέπει να διαχειρίζεται εκτός από τα δάση του Βορρά, όπου ούτως ή άλλως δραστηριοποιείται, και τα εγκαταλελειμμένα δάση του Νότου.

 

 

 

 

σ