Ριζικές παρεμβάσεις out of the box μελετά το ΥΠΕΝ για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Οι ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις που θέτει το νέο ΕΣΕΚ όσον αφορά τη συνολική δυναμικότητα των σταθμών ΑΠΕ που πρέπει να εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά την επόμενη 10ετία, οδηγεί τους επιτελείς του ΥΠΕΝ στο να αναζητούν ριζικές λύσεις που θα επιφέρουν πραγματική επανάσταση στον τρόπο και στην ταχύτητα αδειοδότησης των πράσινων επενδύσεων.

«Με δεδομένο ότι μιλάμε για υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των τεχνολογιών ΑΠΕ πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο υφιστάμενο δαιδαλώδες πλαίσιο αδειοδότησης και στην πολυνομία που το διέπει» είπε χθες στην παρουσίαση του ΕΣΕΚ η γενική γραμματέας του Υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου, περιγράφοντας εμμέσως τη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζεται πλέον το θέμα στην οδό Μεσογείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ΥΠΕΝ δεν θεωρεί αρκετό να επισημανθούν, απλώς, τα οφθαλμοφανώς περιττά δικαιολογητικά ή διαδικασίες και να καταργηθούν, ούτε το να ψηφιοποιηθούν, απλώς, οι υφιστάμενες διαδικασίες. Αντιθέτως, θεωρεί ότι πρέπει να μελετηθεί το θέμα στο σύνολό του, όχι αποσπασματικά, και να αναζητηθούν ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, τέτοιες που να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα, παρεμβάσεις που μπορεί να φτάνουν μέχρι και στην πλήρη κατάργηση κάποιων αδειών, σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν δημιουργεί άλλους κινδύνους.

Στο πλαίσιο αυτό, παρότι είναι πλέον γνωστές οι παρατηρήσεις των φορέων επί των προτάσεων της ΡΑΕ για απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών παραγωγής, δεν αποκλείεται να μην προχωρήσει τώρα κάτι σε αυτό το θέμα, αλλά οι αλλαγές να ενταχθούν στις συνολικές παρεμβάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι, ανεξάρτητα από το πότε θα ωριμάσει το συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων του ΥΠΕΝ για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, όσες επιμέρους αλλαγές κριθεί ότι μπορούν και πρέπει να προωθηθούν γρηγορότερα, θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή τον Ιανουάριο ο κ. Χατζηδάκης για θέματα Περιβάλλοντος.

Τέλος, όπως είπε μιλώντας χθες στην παρουσίαση του ΕΣΕΚ η κ. Σδούκου, μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου είναι η ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου για τις μονάδες αποθήκευσης (όπως για παράδειγμα  τους σταθμούς αντλησιοταμίευσης) και του πλαισίου τιμολόγησης για τους υβριδικούς σταθμούς στα νησιά. Επίσης η προώθηση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ στα κτίρια μέσω net metering και η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για άλλες μορφές ΑΠΕ, όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

 

 

3 Δεκεμβρίου 2019

energypress