«Sports for future»: Οι Γερμανοί αθλητές υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

05 09 2019 | 17:46

Οι Γερμανοί αθλητές, ενώσεις, σωματεία και υποστηρικτές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν το κίνημα της «Παρασκευής για το μέλλον» και να ευαισθητοποιήσουν για την ανάγκη αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος, μεταξύ άλλων με την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στη διαχείριση αθλητισμού.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Σουηδής ακτιβίστριας Greta Thunberg, χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο απεργούν από το σχολείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη κυβερνητικής δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο γερμανικός αθλητισμός θέλει να συμμετάσχει στον αγώνα και με αυτό το σκοπό ξεκίνησε τον Ιούλιο η εκστρατεία «Αθλητισμός για το μέλλον».

Η συμμαχία αναγνωρίζει ότι ο αθλητισμός, όπως και κάθε άλλο μαζικό γεγονός, έχει έντονο οικολογικό αντίκτυπο και, ως εκ τούτου, αποτελεί μέρος της κλιματικής κρίσης. Αλλά τώρα θέλουν να είναι μέρος της λύσης επίσης και οι ίδιοι.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε ένα μέλλον που αξίζει να ζήσουν τα παιδιά μας και οι μελλοντικές γενιές», αναφέρει το μανιφέστο «Αθλητισμός για το μέλλον» («Sports for future»). Περισσότερες από 100 οργανώσεις, κλαμπ και αθλητές έχουν ήδη υπογράψει.

«Η κλιματική κρίση δεν είναι ένα προσωρινό ή πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα και η λύση είναι δική μας ευθύνη. Τα επιστημονικά ευρήματα είναι σαφή: πρέπει να ενεργήσουμε. Τώρα. Ο αθλητισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνίας, αλλά δεν είναι ακόμη στο πεδίο αυτού του θέματος. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό», σημειώνεται στο κείμενο.

Η πρωτοβουλία υποβλήθηκε από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Bundesliga TSG 1899 Hoffenheim και γρήγορα προσχώρησαν σε αυτήν και άλλες ομάδες όπως η SV Werder Bremen, η VfL Osnabrück, η Γερμανική Αθλητική Νεολαία (Dsj), η οργάνωση Global United FC και οι αθλητές Fabian Hambüchen, Anni Friesinger, Holger Nikelis , Sebastian Polter, Jacqueline Otchere και Lutz Pfannenstiel.

 

 

4 Σεπτεμβρίου 2019

energypress