Στη Βουλή η τροπολογία για κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ που προορίζονται για «πράσινα» PPA's βιομηχανίας και αγροτών

Το δρόμο για τη Βουλή, ακόμη και σήμερα εφόσον καταστεί δυνατό, παίρνει η τροπολογία για την παροχή των όρων σύνδεσης κατά προτεραιότητα σε έργα ΑΠΕ που προορίζονται για μακροχρόνιες διμερείς «πράσινες» συμβάσεις της βιομηχανίας και των αγροτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση για τα PPA' s θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές (Pillars II), που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η κυβέρνηση επείγεται να αρχίσουν να «τρέχουν» τα μέτρα για το φθηνό αγροτικό ρεύμα και τη στήριξη της βιομηχανίας και αυτό ακριβώς υποδηλώνει ότι επιλέγεται να κατατεθεί η τροπολογία σε ένα άλλο νομοσχέδιο, αντί για εκείνο που έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ με ενεργειακό περιεχόμενο.

Αν και πρόκειται για ρύθμιση, που δεν περιορίζεται σε μερικές γραμμές, παρά περιλαμβάνει, όπως λένε πηγές του ΥΠΕΝ, μια αρκετά δύσκολη νομική και τεχνική διατύπωση, η ουσία της είναι ότι δίνει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα όρους σύνδεσης σε φωτοβολταϊκά που αφενός έχουν συνάψει PPA's με εγχώριες βιομηχανίες, αφετέρου πρόκειται να τροφοδοτήσουν με «πράσινο» ρεύμα τους αγρότες. 

Σημειωτέον ότι η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει καμία αναφορά σε νούμερο, δηλαδή δεν θα περιγράφει την ισχύ των έργων, που πρόκειται να πάρουν όρους σύνδεσης με ταχείες διαδικασίες. Παρά θα παραπέμπει σε μια υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης

Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα αφορά ένα διόλου ευκαταφρονητο όγκο φωτοβολταϊκών, της τάξης άνω των 1.300 MW, όπως έχει γράψει το Energypress, εκ των οποίων γύρω στα 600 MW για τη βιομηχανία, και τα υπόλοιπα για τους αγρότες.

Το κλειδί βρίσκεται στο «κατ' απόλυτη προτεραιότητα». Στα έργα αυτά δηλαδή, που βρίσκονται στην Ομάδα Β, θα παρέχεται το απόλυτο προβάδισμα έναντι κάθε άλλου στην πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» και άρα για να μπουν στο σύστημα. Επομένως, θα λάβουν όρους σύνδεσης με διαδικασίες fast-track.

Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως θα μείνουν «εκτός του κάδρου» των αυξημένων περικοπών που πρόκειται να ισχύσουν για κάθε έργο ΑΠΕ, που από εδώ και στο εξής θα λαμβάνει όρους σύνδεσης, λόγω του απόλυτα κορεσμένου ηλεκτρικού χώρου.

Δεν αλλάζουν οι ισχύοντες περιορισμοί έγχυσης

Διατηρείται επομένως γι’ αυτά ο στατικός περιορισμός έγχυσης στο 72%, δηλαδή ο «κόφτης» στο 28%. Αν και τα νέα ποσοστά για τους περιορισμούς έγχυσης θα καθοριστούν στην πορεία, έπειτα από εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου, μια πρώτη εκτίμηση τοποθετεί τον «κόφτη» για τα από εδώ και πέρα έργα στο 40%- 45%.

Επίσης μένει να φανεί η διατύπωση που θα χρησιμοποιεί η τροπολογία σε ό,τι αφορά τα έργα που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δηλαδή κατά πόσο θα περιλαμβάνει όλα όσα θα έχουν συνάψει σύμβαση PPA με βιομηχανίες μέχρι και την ημερομηνία ψήφισης του νόμου.

Στη πράξη με τη ρύθμιση αλλάζει η σειρά προτεραιότητας κατά την εξέταση των αιτήσεων για όρους σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ, καθώς δίνεται το απόλυτο προβάδισμα στις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες μονάδων, αφενός μεν για την κάλυψη των PPAs με τις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης (όπως με Viohalco και Τιτάν), αφετέρου δε για την κάλυψη των 10ετών PPAs με αγρότες. 

Στη περίπτωση της βιομηχανίας, εφόσον τα φωτοβολταικά τα οποία αφορά η ρύθμιση, λάβουν όντως όρους σύνδεσης με τους υφιστάμενους περιορισμούς, αυτό σημαίνει πως δεν αλλάζουν τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ενεργοβόροι καταναλωτές και οι παραγωγοί ΑΠΕ συμφώνησαν τις τιμές των διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας.

Στη περίπτωση πάλι των αγροτών, θυμίζουμε ότι με βάση όσα είχε ανακοινώσει ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη πρώτη διετία, ο ενδιαφερόμενος θα αγοράζει ρεύμα, σε χαμηλές τιμές, μεταξύ 9,3 και 11 σεντς η κιλοβατώρα, αναλόγως αν έχει ή όχι ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά απο το υφιστάμενο ενεργειακό μείγμα του παραγωγού.

Και από εκεί και μετά, για τα επόμενα 8 χρόνια, θα προμηθεύεται ρεύμα, σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, στα 9 σεντς για το 30% της ετήσιας κατανάλωσης του, αλλά μόνο από φωτοβολταϊκά, που θα κατασκευαστούν, αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό.

Το μοντέλο είναι ανάλογο με τις συμφωνίες της ΔΕΗ με Viochalco και Τιτάν, όπου τα πρώτα δυο χρόνια το ρεύμα προέρχεται μόνο από μονάδες αερίου και υδροηλεκτρικα. Και την επόμενη 8ετία, η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή θα αντικατασταθεί με τα μεγάλα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσει ηδη η ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία. Και άρα η σύμβαση εξελίσσεται σε «πράσινο» PPA. 

Η ένταξη στο πρόγραμμα των αγροτών θα γίνει με την υποβολή αίτησης, πιθανότατα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θα θεσπίζει και τις παραμέτρους. 

G