Στην Βαρσοβία το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης.

02 12 2019 | 09:39

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2020 απονέμεται στην πόλη της Βαρσοβίας στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, η Βαρσοβία, συμπεριλαμβάνοντας τα άτομα με αναπηρία και τις ανάγκες προσβασιμότητας στην προσπάθειά της να γίνει μια πιο προσβάσιμη πόλη, πέτυχε, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, μια ουσιαστική γενική βελτίωση όσον αφορά την ευκολία πρόσβασης.

Κατά την τελετή απονομής, η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν, δήλωσε τα εξής: «Με το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, οι πόλεις που βραβεύονται μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός αυτής, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Η Βαρσοβία, νικήτρια της 10ης διοργάνωσης των βραβείων, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, από το οποίο προκύπτει ότι μπορούν να γίνουν πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ότι η δέσμευση μπορεί να είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε 47 αιτήσεις για τη διοργάνωση του 2020. Η πόλη Καστεγιό ντε λα Πλάνα στην Ισπανία και η πόλη Σκελεφτέα στη Σουηδία έλαβαν το δεύτερο και το τρίτο βραβείο αντίστοιχα. Η πόλη των Χανίων στην Ελλάδα, η πόλη Τάρτου στην Εσθονία και η πόλη Εβρέ στη Γαλλία έλαβαν ειδική μνεία. Αναγνωρίστηκαν η χρήση της τεχνολογίας από την πόλη των Χανίων για την παροχή προσβάσιμης στάθμευσης, η ενεργός συμμετοχή των δημοτών της πόλης Τάρτου όσον αφορά την προσβασιμότητα και, τέλος, το έργο της πόλης Εβρέ σχετικά με τις κρυφές αναπηρίες.

Ιστορικό

Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, που διοργανώνει από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία, είναι μία από τις δράσεις που προβλέπονται στη στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία 2010-2020.

Το βραβείο ξεκίνησε το 2010 με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να προωθηθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος αυτής της ετήσιας διοργάνωσης είναι να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη ζωή των πόλεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Το βραβείο απονέμεται στην πόλη που έχει αποδεδειγμένα βελτιώσει την προσβασιμότητα όσον αφορά βασικές πτυχές της ζωής στο αστικό περιβάλλον και έχει συγκεκριμένα σχέδια για περαιτέρω βελτιώσεις.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης απονέμεται κατά την ετήσια διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία πραγματοποιείται φέτος στις 29 Νοεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες.

Οι νικητές των προηγούμενων βραβείων: 2011, Άβιλα (Ισπανία)· 2012, Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)· 2013, Βερολίνο (Γερμανία)· 2014, Γκέτεμποργκ (Σουηδία)· 2015, Μπόρας (Σουηδία)· 2016, Μιλάνο (Ιταλία)· 2017, Τσέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο)· 2018, Λυών (Γαλλία)· και 2019, Μπρέντα (Κάτω Χώρες).

 

 

30 Νοεμβρίου 2019

euractiv