Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ η δυνατότητα κατάτμησης και συνένωσης αδειών παραγωγής ΑΠΕ - Προβλέψεις και για την δυνατότητα μεταφοράς ισχύος.

Τις κατευθύνσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ενδεχόμενα μέτρα που μπορούν να ληφθούν με σκοπό την ορθολογική απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ αιολικής και ηλιακής τεχνολογίας – κυρίως –  παρουσίασε μεταξύ άλλων ο Ειδικός Επιστήμονας και Συντονιστής της Ομάδας Διαγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ της ΡΑΕ, μιλώντας σε εσπερίδα της Αρχής στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Διαχρονικό, σχεδόν, «αγκάθι» τόσο για τους επενδυτές ΑΠΕ όσο και για την ΡΑΕ αποτελούν οι διαδικασίες αδειοδότησης που ακολουθούνται καθώς από την μία δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων και «πυρπολούν» χρονοδιαγράμματα και από την άλλη καθιστούν σχεδόν ανίκανη την ΡΑΕ να εξετάσει σε εύλογο χρονικό διάστημα το πλήθος αιτήσεων για νέες άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών που έχουν σωρευθεί στα γραφεία της.

 Ειδικότερα, πρόθεση της Αρχής είναι να παραμείνει η υποβολή αίτησης για χορήγηση άδειας παραγωγής σε κύκλους υποβολής ανά 3 μήνες. Μάλιστα, προτείνεται πως στην περίπτωση υποβολής έργων εντός του ίδιου κύκλου που επικαλύπτονται, δεν θα πραγματοποιείται συγκριτική αξιολόγηση των έργων.

Ένα ζήτημα που άπτεται περαιτέρω διευκρινίσεων  είναι η δυνατότητα κατάτμησης της άδειας παραγωγής. Προς τούτο προτείνεται να δίνεται η εν λόγω δυνατότητα με την προϋπόθεση ότι τα νέα γήπεδα που θα προκύπτουν είναι υποσύνολα του αρχικού και στην περίπτωση αιολικών σταθμών δεν θα προκύπτουν έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Η κατάτμηση της άδειας παραγωγής θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά και κατόπιν αιτιολόγησης.

Σε ότι αφορά την δυνατότητα μεταφοράς ισχύος μεταξύ αδειών παραγωγής του ίδιου φυσικού ή νομικού προσώπου, η Αρχή στέκεται θετικά όταν και εφόσον αφορούν επιμέρους άδεις συγκροτήματος αιολικών πάρκων και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους (μικρότερη των 7 χλμ) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν αλλάζει Δημοτική Ενότητα.

Υπό το ίδιο κριτήριο, αυτό της απόστασης – μικρότερης των 7 χιλιομέτρων, δίνεται επίσης η δυνατότητα συνένωσης αδειών παραγωγής του ίδιου φυσικού ή νομικού προσώπου. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχει το στοιχείο της μοναδικότητας, δηλαδή η συνένωση αδειών παραγωγής θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά και κατόπιν αιτιολόγησης. Ακόμη, προσδιορίζεται ότι το βασικό μέγεθος της άδειας παραγωγής είναι η μέγιστη αποδιδόμενη ισχύς.  

Άλλα ανοικτά ζητήματα που πρόκειται να απασχολήσουν τα επιτελεία της ΡΑΕ και κατ’ επέκταση την ενεργειακή επικαιρότητα είναι οι υβριδικοί σταθμοί, τα μεγάλα έργα με διασύνδεση με την Ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποβρύχιου καλωδίου, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και οι μονάδες ΣΗΘΥΑ.

 

 

13 Σεπτεμβρίου 2019

energypress