Θερμή υποδοχή του Rainbow Warrior στην Κεφαλονιά.

18 06 2019 | 13:59

                                                         ΤΟ RAINBOW WARRIOR ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Θερμή υποδοχή της τοπικής κοινωνίας με δεκάδες σκάφη που συνόδεψαν το πλοίο-σύμβολο της Greenpeace στο λιμάνι του Αργοστολίου

 

Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά το πλοίο της Greenpeace, το οποίο βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας United For Climate «Μαζί για το Κλίμα». Έξω από το λιμάνι του Αργοστολίου, το πλοίο υποδέχτηκαν την Κυριακή οι κάτοικοι του νησιού με 60 σκάφη και μαζί με την Greenpeace έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ενάντια στα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων. Το Rainbow Warrior μαζί με 60 καγιάκ, ιστιοφόρα, αλιευτικά, κωπηλατικά σκάφη έδειξε με τη συμβολική αυτή δράση ότι ο κόσμος της Κεφαλονιάς λέει ένα συνολικό ηχηρό ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια και συντάσσεται στο πλευρό του παγκόσμιου κλιματικού κινήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

 

Με τα σκάφη τους συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Ναυταθλητικός Σύλλογος Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΝΟΚΙ), ο Ναυτικός ‘Όμιλος Αργοστολίου (ΝΟΑ), ο Αλιευτικός Σύλλογος Αργοστολίου, το ερευνητικό πρόγραμμα για τις θαλάσσιες χελώνες Wildlife Sense, το Outdoor Kefalonia, το Sea kayaking Kefalonia και ιδιώτες. Πλήρωμα και μέλη της Greenpeace άνοιξαν ένα μεγάλο μπάνερ στο νερό κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων ενισχύοντας το μήνυμα και την παρουσία των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις υποδέχτηκε το πλοίο μας στο λιμάνι του Αργοστολίου.

“Μία εικόνα είναι 1.000 λέξεις και η υποδοχή του Rainbow Warrior στην Κεφαλονιά έδειξε ακριβώς αυτό: αν ενωθούμε, μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε το καταστρεπτικό σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από τον 1.5 oC. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τις αποφάσεις που θα πάρουμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη για την οριστική μας απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες και το κάρβουνο ως το 2040. Η κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο έχει ήδη ξεκινήσει και οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο”, δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για την κλιματική δικαιοσύνη.

Κατά την παραμονή του στο Αργοστόλι, το Rainbow Warrior φιλοξένησε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή φορέων της παραγωγικής οικονομίας[1] και κεντρικούς ομιλητές τον Σταύρο Αντύπα από την Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης, τον Δημήτρη Ιμπραήμ από το WWF Ελλάς και τον Τάκη Γρηγορίου από την Greenpeace. Φορείς και συμμετέχοντες στη συζήτηση κατέληξαν ότι η κοινωνία της Κεφαλονιάς έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στο θέμα των εξορύξεων και ότι πλέον έχει έρθει η στιγμή για την ανάληψη δράσης και για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων που θα αποτρέψουν το οποιοδήποτε σενάριο εξόρυξης στην Κεφαλονιά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επόμενος σταθμός στη χώρα μας, η Πάτρα

Το Rainbow Warrior συνεχίζει την πανευρωπαϊκή περιοδεία του στη χώρα μας και στις 18 και 19 Ιουνίου θα βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας, στην περιοχή Μώλος στο παλιό λιμάνι. Στις 18 Ιουνίου, θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 και στις 19 Ιουνίου από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 17:00 μέχρι τις 20:00. Το κοινό θα μπορεί να ξεναγηθεί στο πλοίο και να δει μία έκθεση φωτογραφίας που θα δείχνει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και τις λύσεις για την προστασία του κλίματός μας.

Στις 19 Ιουνίου, από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, η ΟΙΚΙΠΑ σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, καλεί πολίτες και συλλογικότητες της Πάτρας σε ανοιχτή συζήτηση πάνω στο πλοίο, ώστε οι ίδιοι να οργανωθούν, να συντονίσουν και να υλοποιήσουν δράσεις τόσο σε σχέση με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό Κόλπο και την υπόλοιπη επικράτεια όσο και σε σχέση με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

 

9

 

 

 

 

 

18 Ιουνίου 2019

Greenpeace