Τον Ιούνιο με επίπεδο ανταγωνισμού +40% οι επόμενοι διαγωνισμοί για αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Πραγματοποιείται σήμερα ο πρώτος κοινός για αιολικά και φωτοβολταϊκά διαγωνισμός ΑΠΕ. Η ισχύς που δημοπρατείται ανέρεχεται σε 455,56 MW και συμμετέχουν 8 έργα, συνολικής δυναμικότητας 637,78 MW. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετέχουν αιολικά πάνω από 50 MW, φωτοβολταϊκά πάνω από 20 MW και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.

Όπως έχει αναφέρει το energypress, τα κυριότερα από τα μεγάλα project που κατεβαίνουν στο διαγωνισμό είναι εκείνα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο των 200 MW στην Κοζάνη που έχει από παλιά στο χαρτοφυλάκιό της, της JUWI Hellas για το επίσης μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW, της Spes Solaris (όμιλος Παναγάκου) που θα κατέβει με δύο έργα συνολικής δυναμικότητας 104 MW που είναι ενταγμένα στο καθεστώς fast track, ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της EDF και το μοναδικό αιολικό έργο της ΤΕΡΝΑ, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σύμπλεγμα αιολικών πάρκων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό τιμής αναφοράς για τους επόμενους διαγωνισμούς (τους πρώτους της χρονιάς) που θα αφορούν ξεχωριστά τα αιολικά έργα (από 3 έως 50 MW) και ξεχωριστά τα φωτοβολταϊκά (από 500 KW έως 20 MW).

Και στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς, το απαιτητό επίπεδο ανταγωνισμού θα καθοριστεί στο +40% (όπως έγνε και στον σημερινό μεικτό διαγωνισμό) έναντι του +75% που ίσχυε μέχρι τώρα.  

Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι διακριτοί ανά τεχνολογία διαγωνισμοί αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο.

 

 

15 Απριλίου 2019

ENERGYPRESS