Τον Μάρτιο ο πρώτος διαγωνισμός για 200 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκά με μπαταρίες - Αυξημένους περιορισμούς έγχυσης υποχρεώνονται να αποδεχτούν οι συμμετέχοντες

Την υποχρεωτική αποδοχή αυξημένων περιορισμών έγχυσης, το ποσοστό των οποίων θα εισηγηθεί η ειδική ομάδα έργου που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ, θα προβλέπει για τους συμμετέχοντες, ο πρώτος διαγωνισμός για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 200 MW, που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο.

Εχοντας τιμή εκκίνησης υψηλότερη απ’ ότι συνήθως, καθώς θα ενσωματώνει το κόστος της μπαταρίας, χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση και με ταρίφες που θα διαμορφώσει ο ανταγωνισμός, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα λειτουργήσει ως πιλοτικός για το νέο σχήμα διαγωνισμών που πρόκειται να καθιερώσει  το ΥΠΕΝ για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ.

 

Είναι ένας διαγωνισμός τον οποίο ούτως ή άλλως προέβλεπε το παλιό σχήμα στήριξης, ωστόσο θα αξιοποιηθεί από το υπουργείο, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπέρασμα και για το πακέτο των νέων διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν.

Τι δεν ξέρουμε για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο; Την τιμή εκκίνησης, την οποία θα ορίσει η ειδική ομάδα που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ για την διείσδυση των ΑΠΕ, όπως επίσης τον τύπο και την διάρκεια της μπαταρίας (π.χ. αν θα είναι χωρητικότητας ίσης ή όχι με την ισχύ του φωτοβολταικού), που θα συμπεριλάβουν οι συμμετέχοντες στις πρόσφορες τους.

Ένα είναι βέβαιο, ότι οι τελευταίοι, δηλαδή οι έχοντες παλιά έργα με όρους σύνδεσης, θα πρέπει να δεσμευτούν πως αποδέχονται υψηλότερους περιορισμούς έγχυσης από το σημερινό 28% που ισχύει από το 2022, με τα ποσοστά τα οποία θα ορίσει πάλι η επιτροπή, να κινούνται ενδεχομένως στα επίπεδα του 40%, 45% ή και 50%.

Επί της ουσίας με την πιλοτική αυτή προκήρυξη ανοίγει και το νέο κεφάλαιο για τους διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, καθώς και για τους αυξημένους «κόφτες». Κρίσιμα στοιχεία, όπως το ακριβές ποσοστό των περικοπών, ποιους ακριβώς σταθμούς ΑΠΕ θα αφορούν και με ποιους όρους, θα τα μάθουμε μέσα από το αναλυτικό πλάνο που επεξεργάζεται η ειδική ομάδα, της οποίας το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο το ΥΠΕΝ, επίσης αναμένει την εισήγηση της επιτροπής, αφορά τις επιπλέον περικοπές, πέραν του αυξημένου στατικού περιορισμού που θα αποφασιστεί. Τι θα συμβαίνει δηλαδή όταν το σύστημα δεν θα αντέχει άλλη ενέργεια και ο Διαχειριστής θα δίνει εντολή για περικοπές. Εδώ, η επιτροπή καλείται να εισηγηθεί κατά πόσο σε αυτές τις περιπτώσεις, οι παραγωγοί θα δικαιούνται ή όχι αποζημιώσεις, τι είδους, σε ποιες ακριβώς περιπτώσεις, υπό ποιες συνθήκες, κ.ό.κ

Δέσμευση από πριν για τον χρόνο ήλεκτρισης

 

Το νέο πλαίσιο που προωθεί ο υπ. ΠΕΝ Θοδωρής Σκυλακάκης και το οποίο θα έρθει μάλλον μέσα στον Φεβρουάριο στην Βουλή, υπό την μορφή ενός μικρού νομοσχεδίου, με γενικές μόνο κατευθύνσεις, αυστηροποιεί σε πολλά επίπεδα το τωρινό καθεστώς.

Τα νέα έργα θα έχουν πολύ σφιχτό χρόνο ηλέκτρισης. Η φιλοσοφία του νέου μοντέλου, όπως λένε πήγες του ΥΠΕΝ στο Energypress, είναι ότι για να συμμετάσχει κάποιος στους διαγωνισμούς θα πρέπει να δεσμεύεται εκ των προτέρων ότι θα ηλεκτρίσει το έργο του σε συγκεκριμένο και προκαθορισμένο χρόνο.

Το σημερινό δηλαδή καθεστώς αλλάζει εντελώς. Και θα αποτελεί πλέον μέρος των ίδιων των όρων του διαγωνισμού, ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι δεσμεύονται πως μπορούν να ηλεκτρίσουν τα έργα τους, π.χ. μέχρι τα τέλη του 2025. Αυτοί και μόνο θα συμμετέχουν και θα ανταγωνίζονται για τις χαμηλότερες προσφορές. Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενταθεί ο ανταγωνισμός.

«Στην πραγματικότητα, προτεραιότητα θα έχει αυτός που μπορεί να εξασφαλίσει ταχύτερα από τους άλλους την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και εδώ ο χρόνος ηλέκτρισης θα παίζει κεντρικό ρόλο», εξηγεί η ίδια πηγή.

w