Μια φυσική μπαταρία, δώρο του Πρωτομάστορα, περιμένει υπομονετικά να αξιοποιηθεί.

«Θε μου Πρωτομάστορα μ’ έχτισες μέσα στα βουνά

Θε μου Πρωτομάστορα στα βουνά με θεμέλιωσες.»    

Αυτή η περιγραφή από το «'Αξιον εστί» του Ελύτη, που μελοποίησε ο μοναδικός Μίκης Θεοδωράκης, ηχεί στα αυτιά μου από παιδί κι έρχεται στο μυαλό μου κάθε φορά που σκέφτομαι την Αντλησιοταμίευση.

Είναι αυτή η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της ελληνικής φύσης που δίνει την δυνατότητα της δημιουργίας μιας φυσικής μπαταρίας.

Και η μπαταρία, η αποθήκευση ενέργειας, είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει το ανανεώσιμο, καθαρό μέλλον μας και μας απελευθερώνει από τα δεσμά των ορυκτών καυσίμων και το ζυγό της κλιματικής αλλαγής.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Μα η αποθήκευση.

Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας έως τώρα στηρίχτηκαν στην δυνατότητα των μονάδων παραγωγής ενέργειας με χρήση ορυκτών καυσίμων, να παρέχουν ισχύ κατά βούληση.

Πως το κατάφερναν αυτό; Με την αποθήκευση καυσίμων.

Οι σταθμοί παραγωγής αποθήκευαν καύσιμο στον ευρύτερο χώρο του σταθμού παραγωγής, για να μπορούν να παράγουν ενέργεια κατά βούληση, δηλαδή όπως το απαιτούσε η ζήτηση. Επομένως το μόνο που έπρεπε να φροντίσουν ήταν να μεταφέρουν στον σταθμό τις απαιτούμενες ποσότητες καυσίμου και να τις αναπληρώνουν σε τακτά διαστήματα.

Όμως τα συγκεκριμένα ορυκτά καύσιμα, εκτός από καταστροφικά για το άμεσο περιβάλλον, λόγω των στερεών, υγρών και αέριων ρύπων τους, αποδείχτηκαν και καταστροφικά για όλο τον πλανήτη και την ανθρωπότητα λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που οδήγησαν στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι, έστω και με καθυστέρηση, στραφήκαμε, επιτέλους, σε πηγές ενέργειας που είναι καθαρές, δεν καταστρέφουν το περιβάλλον και είναι ανεξάντλητες.

Τέλεια!

Ένα πρόβλημα μόνο: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποθηκεύονται όπως τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να έχεις αδιάλειπτη παροχή καυσίμου για αδιάλειπτη παραγωγή ενέργειας.

Και γι αυτό χολοσκάτε; Θα αποθηκεύσουμε ενέργεια.

Αφού δεν αποθηκεύονται οι πηγές ενέργειας, ας αποθηκεύσουμε την ίδια την ενέργεια και να την χρησιμοποιούμε κατά βούληση για να καλύπτουμε ότι απαιτεί η ζήτηση.

Δυο φορές τέλεια!

Έτσι φτάσαμε στην αποθήκευση ενέργειας.

Και η Αντλησιοταμίευση είναι μια φυσική επαναφορτιζόμενη μπαταρία, φτιαγμένη από την ίδια τη φύση.

Είναι εκεί που ο πρωτομάστορας, για μια ακόμη φορά, φάνηκε γενναιόδωρος στη χώρα μας.

Και οι φυσικές λύσεις είναι πάντοτε καλύτερες.

 

Τι είναι η αντλησιοταμίευση;

Διαβάστε το άρθρο του Ηλία Μπέλλου :   (Ο αναξιοποίητος ενεργειακός θησαυρός/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ 22 Ιανουαρίου 2018).

Γιατί μας συμφέρει να την αναπτύξουμε;

Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Κοιλάκου :  Γιατί το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία χαρακτηρίζεται «Ελληνική Στρατηγική Επένδυση»/Energypress/27 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί είναι η λύση για την Κρήτη;

Διαβάστε τις συνημμένες εργασίες του ΤΕΙ Κρήτης με την επιμέλεια του φίλου μου καθηγητή Δημήτρη Χρηστάκη και το συνημμένο άρθρο του «Με ποιους τρόπους μπορεί να να καλύψει η Κρήτη τις ενεργειακές της ανάγκες», για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντλησιοταμίευση και όχι μόνο.

 

Αλλά, για όσους βιάζονται ή τεμπελιάζουν, να με μια ματιά μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα:

1
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22.01.2018
  1. Οι Αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί είναι «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ενέργειας. Τα συστήματα αντλησιοταμίευσης προσομοιάζουν σε μια μεγάλη επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Αποτελούνται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική διαφορά. Το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση αιολικής ενέργειας, η οποία αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τη ζήτηση φορτίου.
  2. Η αντλησιοταμίευση είναι διεθνώς διαδεδομένη μέθοδος μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1890.
  3. Είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον και εγκαθίσταται εύκολα σε περιοχές όπου η γεωμορφολογία και η διαθεσιμότητα του νερού το επιτρέπει.
  4. Μια μονάδα αντλησιοταμίευσης μπορεί να εκκινήσει σε λίγα μόλις λεπτά, παρέχοντας έτσι άμεσο ενεργειακό ανεφοδιασμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  5. Τα συστήματα αντλησιοταμίευσης παρέχουν στο ενεργειακό δίκτυο μεγαλύτερη ευελιξία και ισορροπία. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται η είσοδος ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή και ευνοείται η «απανθρακοποίηση» του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι το μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  6. Αποτελεί, βάσει των διεθνών δεδομένων, την πλέον οικονομικά αποδοτική τεχνολογία διαθέσιμη σήμερα για την αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.
  7. Επιπλέον, με περίπου 80% συντελεστή απόδοσης, οι μονάδες αντλησιοταμίευσης έχουν τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης.
  8. Η αντλησιοταμίευση είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, απαντώντας πειστικά σε προβληματισμούς για την ευστάθεια τάσης και συχνότητας του συστήματος εξαιτίας της διαλείπουσας και απρόβλεπτης φύσης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
  9. Με λίμνες και τεχνητά φράγματα να απέχουν από τα βουνά μόλις μια ανάσα, η Ελλάδα είναι προικισμένη με ένα γεωγραφικό ανάγλυφο ιδανικό για τις φυσικές αυτές μπαταρίες ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η μορφολογία του εδάφους εξασφαλίζει την απαιτούμενη υψομετρική διαφορά μεταξύ πάνω και κάτω ταμιευτήρα σε πληθώρα τοποθεσιών.
  10. Η κατασκευή τους έχει υψηλή (πάνω από 75%) εγχώρια προστιθέμενη αξία και εξασφαλίζει πολυάριθμες θέσεις εργασίας σε νευραλγικούς (κατασκευές, χάλυβας, τσιμέντα κ.λπ.) για την ελληνική οικονομία κλάδους.
  11. Η χρήση του στρατηγικού υδροηλεκτρικού «αποθέματος» κατά τις ώρες αιχμής μειώνει το μέσο κόστος παραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος, υποκαθιστώντας ενέργεια που αλλιώς παράγεται με ακριβότερο εισαγόμενο καύσιμο.
  12. Επιπλέον, η αντλησιοταμίευση ανακυκλώνει πολύτιμους υδάτινους πόρους αντί να τους σπαταλά, καθιστώντας τους διαθέσιμους και για άλλες κοινωνικά αναγκαίες χρήσεις, όπως ύδρευση και άρδευση, ενώ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και στην αντιπλημμυρική προστασία.
  13. Οι περιοχές που θα φιλοξενήσουν τέτοιες εγκαταστάσεις, θα ωφεληθούν πολλαπλά, τόσο από την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους, όσο και από την κατασκευή νέων υποδομών και την αναβάθμιση των υπαρχουσών.

 

Συμπέρασμα :

Ήταν δυνατόν να κάνει λάθος ο Πρωτομάστορας;

Γιάννης Τσιπουρίδης

18 Σεπτεμβρίου 2018

Συνοδευτικα Αρχεια