Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μπύρας για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

06 10 2018 | 10:44

Είναι μακράν ο πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος συσκευασίας μπύρας.

Και με το μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Επτά ζυθοποιεία στο Όρεγκον προσφέρουν τώρα μπίρα σε φιάλες που επιστρέφονται και επαναγεμίζονται για να χρησιμοποιηθούν και πάλι.

Ο Joel Schoening του Συνεταιρισμού Ανακύκλωσης Ποτών του Όρεγκον υποστηρίζει πως «Κάθε φορά που ξαναχρησιμοποιείται το μπουκάλι, κόβεται στο μισό το αποτύπωμα άνθρακα της φιάλης. Είναι η πιο βιώσιμη επιλογή στον τομέα της μπύρας».

Η έρευνα στο Οντάριο του Καναδά δείχνει ότι τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα: όσον αφορά στην επαναδιάθεση του γεμισμένου μπουκαλιού, χρειάζεται 93% λιγότερη ενέργεια από το να κατασκευαστεί ένα νέο, ενώ όσον αφορά στο νερό πλύσης χρειάζεται μεταξύ 47% και 82% λιγότερο νερό από ό, τι απαιτείται για την κατασκευή των κλασικών μίας χρήσης μπουκαλιών για την ίδια ποσότητα ποτού.

Ο ειδικός John Laumer μας εξηγεί τα οικονομικά:

«Η επαναγέμιση έχει οικονομικό και περιβαλλοντικό νόημα όταν η ζυθοποιία βρίσκεται σε απόσταση 100 μιλίων από την αγορά. Αν όμως η απόσταση είναι μεγαλύτερη, η ενέργεια που καταναλώνεται από την επιστροφή μπουκαλιών στη μονάδα εμφιάλωσης είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια για λιώσιμο και κατασκευή νέου μπουκαλιού».

Τώρα οι τοπικές βιοτεχνίες ζυθοποιίας λειτουργούν αυτό το σύστημα αφού δεν υπάρχει το εμπόδιο των μεγάλων αποστάσεων για να επιστρέψουν τα μπουκάλια για πλύσιμο και επαναγέμιση. Στο Όρεγκον υπάρχουν επτά ζυθοποιίες - Double Mountain, Widmer Brothers, Beer Beer, Gigantic, Good Life, Rock Bottom και Wild Ride- που το κάνουν αυτό.

Όταν ο  Matt Swihart από την Double Mountain ξεκίνησε το σύστημα, όπως λέει κανείς δεν πίστεψε ότι θα λειτουργήσει. Αλλά τώρα, αποτελεί ένα μέσο που εξοικονομεί χρήματα και άνθρακα για όλους. «Οτιδήποτε επιστρέφεται, μας εξοικονομεί χρήματα και φυσικά είναι καλύτερο για το περιβάλλον», δήλωσε. «Ειλικρινά είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε».

Είναι πραγματικά μια πολύ απλή πρόταση. Δεν έχει νόημα κανείς να παίρνει ποτήρια ή κατσαρόλες και να τα λιώνει και να τα ανακατασκευάζει μετά από κάθε χρήση. Τα βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων. Ούτε έχει νόημα να λιώσει και να αναδιαμορφώσει ένα κουτί ή μπουκάλι μετά από κάθε χρήση. Προσφέρει απλά μεγαλύτερη ευκολία, από την οποία αν θέλουμε ποτέ να είμαστε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, θα πρέπει να αποδεσμευτούμε.

 

19 Σεπτεμβρίου 2018

Του Lloyd Alter

Πηγή: treehugger