11,2 ευρώ η Μεγαβατώρα! Πως η Πορτογαλία επιτυγχάνει το ένα ρεκόρ χαμηλής τιμής μετά το άλλο στους διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών.

Εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων της δημοπρασίας φωτοβολταϊκών της Πορτογαλίας που προκάλεσε αίσθηση με νέο παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλής τιμής στα 0,0112 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο πως διαμορφώνεται αυτή η τιμή και πως μπορούν οι εταιρείες να τη μειώσουν τόσο πολύ συγκριτικά με άλλες αγορές.

Στο διαγωνισμό της Πορτογαλίας οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν δύο είδη προσφορών. Η μια είναι η συνηθισμένη τιμή που γνωρίζουμε και εδώ στην Ελλάδα, που θα πρέπει αναγκαστικά να είναι κάτω από το "ταβάνι" που θέτουν οι αρχές. Η δεύτερη είναι μια μεταβλητή ταρίφα που περιλαμβάνει αποζημίωση αναλόγως της διακύμανσης της τιμής του ηλεκτρισμού στην αγορά. Με άλλα λόγια, όταν η τιμή ενός έργου είναι υψηλότερη από την τιμή στην αγορά, τότε το κράτος αγοράζει τη διαφορά. Όταν η τιμή στην αγορά είναι υψηλότερη, τότε η εταιρεία είναι αυτή που πληρώνει τη διαφορά. 

Σύμφωνα με το PV-Magazine, το αποτέλεσμα είναι ότι η δυνατότητα αυτής της επιλογής προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να είναι πιο τολμηροί όσον αφορά την προσφορά τους και όντως στον περσινό διαγωνισμό της Πορτογαλίας η χαμηλότερη προσφορά ήταν αυτής της μορφής.

Επίσης, άλλος ένας πιθανός λόγος είναι ότι πλέον αρκετά από τα προτεινόμενα έργα διαθέτουν και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενδιαφέρουσες συνέργειες που ωθούν την προσφορά προς τα κάτω. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πλέον για τους επενδυτές πηγές εσόδων πέραν της κλασικής ταρίφας για τα έργα τους με αποτέλεσμα η τιμή στο διαγωνισμό να μην εκπροσωπεί πλήρως το εισοδηματικό προφίλ τους.

Τέλος, δεδομένων των διαφορών που υφίστανται σήμερα στη δομή των δημοπρασιών από χώρα σε χώρα, αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν ότι δεν είναι εύκολο να γίνονται συγκρίσεις και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ολόκληρη η εικόνα. Αυτό ισχύει τόσο για την Πορτογαλία, όσο και για άλλες χώρες με αντίστοιχους διαγωνισμούς, όπως η Βραζιλία και οι αραβικές χώρες.

 

 

26 Αυγούστου 2020

energypress