178 εκατ. Ευρώ από την ΕΤΕπ για την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

13 05 2019 | 08:06

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) υπέγραψαν χθες σε ειδική τελετή στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, του μεγαλύτερη νησιού της χώρας.

Το νέο δάνειο της ΕΤΕπ, εικοσαετούς διάρκειας, θα χρηματοδοτήσει το 50% του κόστους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που αποτελείται από δυο υποθαλάσσια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, μεταξύ της χερσονήσου του Μαλέα στην Πελοπόννησο και του Κόλπου του Κισσάμου στην Κρήτη. Το έργο αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2020.

Όπως αποκάλυψε χθες η ελληνική Euractiv, η ΕΤΕπ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης των ΑΠΕ μέσα από το νέο έργο. και αυτό αφορά τόσο την αναβάθμιση του δικτρύου της Πελοποννήσου όσο και της άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κρήτης.

Όπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΝ-ΑΔΜΗΕ-ΕΤΕΠ, για το έργο:

  • Η νέα υποβρύχια διασύνδεση, μήκους 132 χλμ, διασφαλίζει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
  • Θα καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της Κρήτης σε ηλεκτρισμό, μειώνοντας τη χρήση των πετρελαϊκών μονάδων παραγωγής
  • Η διασύνδεση είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κρήτη

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας, με σημαντικό οικονομικό όφελος και υψηλό περιβαλλοντικό  αποτύπωμα. Χαιρετίζω τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΑΔΜΗΕ και συνολικά στις προοπτικές της χώρας. Άλλωστε η ΕΤΕπ αποτελεί επί χρόνια πολύτιμο στρατηγικό εταίρο και βασικό παράγοντα για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στον ελληνικό ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να στηρίξει τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα και με χαρά χρηματοδοτούμε αυτό το οραματικό πρότζεκτ, αξίας 350 εκατ. ευρώ, που είναι ζωτικής σημασίας για την αυξημένη χρήση καθαρής ενέργειας. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, μια από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις στον κόσμο, η οποία θα ωφελήσει τους Έλληνες καταναλωτές και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για την Ελλάδα και τις χρηματοδοτήσεις στον ενεργειακό κλάδο διεθνώς.

Στη σύντομη ομιλία του πριν την υπογραφή ο Peter Jacob, επικεφαλής της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, που εκπροσώπησε την Τράπεζα, τόνισε ότι παράλληλα με την υποστήριξη της ΕΤΕπ στον ιδιωτικό τομέα, η χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε υψηλής επίδρασης ενεργειακά σχέδια αποτελεί μια βασική στόχευση της δραστηριότητας της Τράπεζας.

Σημείωσε μάλιστα ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσια καλώδια του τύπου του στον κόσμο. Ο κ. Μανουσακάκης από τον ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι θα είναι και στο μεγαλύτερο βάθος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.gr οι γραμμές καλωδίων που θα ποντιστούν θα περιέχουν και οπτικές ίνες, δίνοντας πολύ μεγαλύτερες εμπορικές δυνατότητες – και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών – στο έργο, κάτι που αποτέλεσε και ιδιαίτερα θετικό σημείο στην επενδυτική αξιολόγηση του έργου.

Το έργο, όπως ανέλυσε χθες η euractiv.gr, χρηματοδοτείται κατά 95 εκ. ευρώ από τα ταμεία Συνοχής. Ειδικά για αυτό ο Γιώργος Σταθάκης ευχαρίστησε δημοσίως και ιδιαίτερα την Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου που τόνισε ότι «έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια πραγματικός φίλος της Ελλάδας». Αλλά δεν ξέχασε να ευχαριστήσει επίσης και τον αρμόδιο επίτροπο Κανιέτε για τη συμβολή του σε ρυθμιστικά ζητήματα – παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν για το έργο της 2ης, μεγαλύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που έχει καθυστερήσει.

“Είμαστε πολύ περήφανοι που επί των ημερών μας ωρίμασε το μεγαλύτερο –μέχρι στιγμής- έργο στην ιστορία του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα οφέλη των νησιωτικών διασυνδέσεων, που αποτελούν προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ και του βασικού μετόχου του, του ελληνικού Δημοσίου. Η στήριξη της ΕΤΕπ, η οποία χρηματοδοτεί και ένα ακόμα εμβληματικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη διασύνδεση των Κυκλάδων είναι εξαιρετικά σημαντική και προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της μακροχρόνιας συνεργασίας μας», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Μείωση κόστους για όλους τους καταναλωτές

Η αντικατάσταση των ρυπογόνων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με μαζούτ στην Κρήτη, που επιβαρύνουν με χρεώσεις ΥΚΩ όλους τους καταναλωτές της χώρας, θα οδηγήσει σε μείωση των επιβαρύνσεων του ρεύματος μόλις ολοκληρωθεί το σύνολο των διασυνδέσεων της Κρήτης. Η κυβέρνηση εκτιμά με βάση τα μεγέθη που γνωρίζουμε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν από 350 έως 400 εκ. ευρώ από τους λογαρισμούς ρεύματος, καθώς η Κρήτη αποιρροφά σχεδόν το 50% των χρεώσεων ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές όλης της χώρας.

Η νέα διασύνδεση θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων

Στην παρούσα φάση, η ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη παράγεται από πετρελαϊκές μονάδες που χρησιμοποιούν εισαγόμενο πετρέλαιο. Μετά την ηλέκτρισή της, η νέα διασύνδεση αναμένεται να καλύψει το 34-40% της ζήτησης για ρεύμα στην Κρήτη, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις περιόδους αιχμής και υψηλής εποχιακής ζήτησης.

Αναβάθμιση προοπτικών  για τις ΑΠΕ στην Κρήτη

Η νέα διασύνδεση θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κλάδων αιολικής ενέργειας και υβριδικής ανανεώσιμης ενέργειας στη Κρήτη, επιτρέποντας την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού του νησιού για την παραγωγή καθαρής ενέργειας για την υπόλοιπη χώρα..

Ενίσχυση της στήριξης της ΕΤΕπ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες ενεργειακών projects διεθνώς. Κατά την τελευταία πενταετία, έχει χορηγήσει κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. Ευρώ για να στηρίξει νέες επενδύσεις για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού, την αναβάθμιση των δικτύων διανομής και μεταφοράς  ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει χρηματοδοτήσει νέα αιολικά πάρκα, την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό project που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Το 2018, η ΕΤΕπ ολοκλήρωσε νέες χρηματοδοτικές συμφωνίες ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας πληθώρας ελληνικών εταιρειών, τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στις πόλεις. Στην παρούσα φάση, η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ σε projects στην Ελλάδα ανέρχεται σε 19 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Ανοιχτό πεδίο για τη χρηματοδότηση και της μεγάλης διασύνδεσης

Ο Peter Jacobs στο τέλος της ομιλίας του σημείωσε ότι η ΕΤΕπ είναι διαθέσιμη να συζητήσει με την ελληνική πλευρά νέες συνεργασίες στον τομέα της Ενέργειας. Και στο περιθώριο της συνάντησης οι συζητήσεις αφορούσαν το μέλλον και το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης, μεγάλης, διασύνδεσης της κρήτης, αυτής με την Αττική.

Κύκλοι της Τράπεζας σημείωσαν στην Euractiv.gr ότι είναι έτοιμη να εξετάσει και το δεύτερο αυτό, μεγαλύτερο, project για πιθανή δανειοδότηση αφού όμως πρώτα ωριμάσει και γίνει πιο ξεκάθαρο το κατά πόσο θα συμβάλλουν σε αυτό τόσο τα ευρωπαϊκά διαρθωτικά ταμεία όσο και οι εθνικοί πόροι.

 

 

 

10 Μαϊου 2019

δ