22 Μαρτίου: Η δήλωση της Δρ. Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

23 03 2022 | 00:54

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2022

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. δήλωσε:

~ Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αποτελεί το έναυσμα για τον εορτασμό του σημαντικότερου φυσικού αγαθού, του νερού, η προστασία του οποίου βρίσκεται στην κορυφή των σύγχρονων προκλήσεων. Η 22η Μαρτίου είναι ημέρα θύμησης στην ανθρωπότητα των συνεχών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το νερό και της ανάγκης ορθής διαχείρισης και διαφύλαξης του πολύτιμου αυτόυ πόρου. 

Κάθε χρονιά ως σήμερα μια διαφορετική θεματική σε σχέση με το νερό αναδεικνύεται. Φέτος, η Ημέρα είναι αφιερωμένη στα ''Υπόγεια ύδατα: καθιστώντας το αόρατο, ορατό''Τα υπόγεια ύδατα είναι ένας ζωτικής σημασίας πόρος που παρέχει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του πόσιμου νερού παγκοσμίως, περί το 40% του νερού για την αρδευόμενη γεωργία και περίπου το 1/3 του νερού που απαιτείται για τη βιομηχανία. Συντηρεί τα οικοσυστήματα, διατηρεί τη βασική ροή των ποταμών και αποτρέπει την καθίζηση του εδάφους και τη διείσδυση του θαλασσινού νερού. Τα υπόγεια ύδατα αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και συχνά αποτελούν λύση για τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Ωστόσο, η κλιματική κρίση αυξάνει ραγδαία την πίεση στους υπόγειους υδάτινους πόρους.

22 Μαρτίου: Η δήλωση της Δρ. Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και πόρων από το ΕΣΠΑ, υλοποιεί ένα πλέγμα άμεσων παρεμβάσεων για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και του πόσιμου νερού, όπως τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης, την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης με τηλεμετρία για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού και την υλοποίηση υποδομών διαχείρισης λυμάτων σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπονται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία.

Ομοίως, η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων έχει αφιερώσει σειρά συνεδριάσεων στα ζητήματα ποιότητας πόσιμου νερού, απορρύπανσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υδάτων, ενώ στον νέο θεματικό κύκλο που έχει εγκαινιάσει η Υποεπιτροπή με θέμα «Καινοτομία – περιβάλλον – κλίμα» θα διερευνήσει καινοτόμες προσεγγίσεις για την επαναχρησιμοποίηση του ύδατος και την αφαλάτωση του».