60 και 300GW οι στόχοι της Κομισιόν για τα offshore αιολικά μέχρι το 2030 και 2050 - Στις 18 Νοεμβρίου η παρουσίαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής.

10 11 2020 | 08:36

Πενταπλάσια σε βάθος δεκαετίας και 25 φορές μεγαλύτερη ως το 2050, οι δύο στόχοι της Κομισιόν για την υπεράκτια αιολική ενέργεια σύμφωνα με το υπό κατάρτιση σχέδιο στρατηγικής για τον τομέα, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών, η οποία ήδη φιλοξενεί το 42% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος σε υπεράκτιο αιολικό δυναμικό, αναφέρει πως πλέον η εν λόγω τεχνολογία παράγει καθαρή ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή από κάθε άλλη συμβατική πηγή (ορυκτά καύσιμα).

Ειδικότερα, βάσει ενός προσχεδίου της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί επίσημα στις 18 Νοεμβρίου, αναφέρεται πως η ΕΕ στοχεύει σε 60 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030 και 300 GW μέχρι το 2050 έναντι 12 GW σήμερα.

Επιπρόσθετα, το προσχέδιο, όπως μεταδίδει το Reuters, θέτει στόχο 60 GW ισχύος σε κυματική και παλιρροιακή ενέργεια έως το 2050.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα απαιτήσει 789 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και μια αναθεώρηση των πολιτικών στρατηγικής σε μια σειρά χώρες, οι οποίες υιοθετούν πολύ μικρότερους στόχους στο αντίστοιχο βάθος χρόνου.

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι φθηνή, απαιτεί όμως τεράστιες εμπροσθοβαρείς επενδύσεις», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, επισημαίνοντας την ανάγκη για πολιτικές που διασφαλίζουν ότι τα έργα θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα. Το προσχέδιο κάνει λόγο για εγγυήσεις ή συμφωνίες αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την επίτευξη αυτού, ενώ το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό 750 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να στηρίξει τέτοια έργα.

 

 

 

9 Νοεμβρίου 2020

energypress