Αγώνας δρόμου για να υιοθετηθεί το Strategic Reserve μέχρι τέλος του έτους – Τι γίνεται με Market Reform Plan και νέα Μελέτη Επάρκειας

Στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου τοποθετείται η επίσημη κοινοποίηση στην Κομισιόν του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας, ώστε το σχήμα να πάρει στη συνέχεια το «πράσινο φως» από την DG Comp. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνούν στον χρονικό ορίζοντα για την εκκίνηση εφαρμογής του μέτρου, ο οποίος είναι οι αρχές του επόμενου έτους. 

Από την άλλη πλευρά, αυτός ο χρονικός ορίζοντας «μεταφράζεται» σε αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία στα δύο παράλληλα «μέτωπα» που θα οδηγήσουν στην επίσημη κοινοποίηση της πρότασης. Έτσι, από τη μια μεριά συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις επί της ακριβούς «φόρμουλας» που θα έχει ο Μηχανισμός, ενώ από την άλλη πλευρά «τρέχουν» οι διαδικασίες για την υποβολή της νέας Μελέτης Επάρκειας (Adequacy Report) του ΑΔΜΗΕ – η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του Market Reform Plan, που με τη σειρά της είναι προϋπόθεση για το επίσημο notification. 

Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις επί του Strategic Reserve, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αυτή την περίοδο η ελληνική πλευρά προετοιμάζει τις απαντήσεις στο δεύτερο σετ ερωτήσεων που έστειλαν οι Βρυξέλλες. Όπως συνέβη και με το πρώτο «πακέτο», τα ερωτήματα της Κομισιόν και στο δεύτερο σετ είναι και πάλι πολυάριθμα, με αρκετά από αυτά να αφορούν τα οικονομικά δεδομένα λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. 

Η διαβούλευση γίνεται στη βάση του νέου κειμένου που απέστειλε η ελληνική πλευρά στην DG Comp τον περασμένο Μάιο. Μία βασική διαφορά του επικαιροποιημένου κείμενου είναι η ένταξη και του demand-response στους υποψήφιους για διεκδίκηση αποζημίωσης από τον Μηχανισμό, πέρα από τις θερμοηλεκτρικές μονάδες. 

Όπως επίσης έχει γράψει το energypress, εκτός από τους λιγνιτικούς σταθμούς, μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση και μονάδες φυσικού αερίου για να τεθούν σε εφεδρεία. Ωστόσο, όποια μονάδα αερίου μπει στο μηχανισμό αυτό δεν μπορεί να επανέλθει σε κανονική λειτουργία, ούτε βεβαίως να συμμετάσχει, στη συνέχεια, στο CRM.

Από την άλλη πλευρά, ο ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει τη νέα Μελέτη Επάρκειας, έχοντας «τρέξει» τα απαραίτητα σενάρια. Εκκρεμότητα αποτελεί ο καθορισμός των τριών απαιτούμενων δεικτών (CONE, Voll και Reliability Standard) από τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ, για να προχωρήσει ο Διαχειριστής στην οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Εκτιμάται ότι, με τον καθορισμό των τριών παραμέτρων, μέσα σε 2-3 εβδομάδες η Μελέτη θα είναι έτοιμη προς αποστολή στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες η ΡΑΕ ζήτησε κάποια συμπληρωματικά στοιχεία από τον Διαχειριστή, τα οποία πρόκειται να αποσταλούν στον Ρυθμιστή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Βάσει αυτών των στοιχείων, η ΡΑΕ θα οριστικοποιήσει τα CONE (Κόστος Νέας Εισόδου), λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης. Παράλληλα, η Αρχή θα υπολογίσει το Voll (Αξία της Απώλειας Φορτίου) και το Reliability Standard (Κριτήριο Αξιοπιστίας). 

Όπως προβλέπει πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (στις ενεργειακές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διαχείριση αποβλήτων) τα CONE και RS θα καθορισθούν με Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν της εισήγησης της ΡΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ αναμένεται να αποστείλει τη σχετική εισήγηση στο υπουργείο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, εκκινώντας έτσι τη διαδικασία έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης. 

Η έκδοση της Απόφασης θα ανοίξει τον δρόμο για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτούμενων για την επίσημη κοινοποίηση της πρότασης. Έτσι, το αργότερο σε 3 εβδομάδες, θα είναι πλήρως έτοιμη η νέα Μελέτη Επάρκειας, ώστε με την υποβολή της να μπορεί πλέον να εγκριθεί το Market Reform Plan. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το «πράσινο φως» του Market Reform Plan αναμένεται στα μέσα προς τέλη Νοεμβρίου, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στην επίσημη κοινοποίηση του Strategic Reserve. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση του Market Reform Plan (σε συνέχεια της υποβολής της Μελέτη Επάρκειας) αποτελεί προϋπόθεση και για την υποβολή της πρότασης για τον Μηχανισμό Αποζημίωσης Ισχύος (CRM), ο οποίος θα διαδεχθεί το Strategic Reserve. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι και η επίσημη πρόταση για το CRM να κοινοποιηθεί περί το ίδιο χρονικό διάστημα (στα τέλη δηλαδή Δεκεμβρίου). Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση η διορία υποβολής δεν είναι το ίδιο ανελαστική με τη Στρατηγική Εφεδρεία, με δεδομένο ότι στόχος είναι το CRM να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2024.  

 

 

17 Σεπτεμβρίου 2021

energypress