Αιολικά και φωτοβολταϊκά πιο κοντά στο 50-50 είναι το βέλτιστο σενάριο για το ΕΣΕΚ, σύμφωνα με μελέτες δύο πανεπιστημίων

Δύο μελέτες ελληνικών πανεπιστημίων δείχνουν ότι η βέλτιστη λύση για τις μελλοντικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ στη χώρα μας από πλευράς οικονομικότητας και στήριξης των επενδύσεων είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και των αιολικών.

Όπως ανέφερε στο Power & Gas Forum επικαλούμενος τις δύο μελέτες ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου η μονοδιάστατη ανάπτυξη είτε φωτοβολταϊκών, είτε αιολικών είναι μη βέλτιστη για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος. Τα Φ/Β, αν και φθηνότερα, απαιτούν μεγάλες χωρητικότητές αποθήκευσης για μετάθεση ενέργειας που έρχονται με αυξημένο κόστος. Από την άλλη, το επενδυτικό κόστος των Α/Π, ιδίως των υπεράκτιων, είναι αυξημένο.

Συνεπώς, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το βασικό σενάριο του ΕΣΕΚ που προβλέπει αυξημένα φωτοβολταϊκά, θα οδηγήσει σε βέλτιστο όφελος για τον καταναλωτή έναντι μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ φ/β και αιολικών.

Συγκεκριμένα, μελέτη του ΕΜΠ που επεξεργάστηκε τρία σενάρια, δείχνει ότι ένα μείγμα με 10 γιγαβάτ φ/β και 10,5 γιγαβάτ αιολικών οδηγεί σε μειωμένο συνολικό κόστος για το σύστημα.

q

Αυτό έχει επίδραση και στο επενδυτικό σκέλος, καθώς στο σενάριο αυξημένων φ/β, τα έσοδα των φ/β από την αγορά είναι εξαιρετικά μειωμένα, άρα ή θα χρειάζεται κρατική ενίσχυση ή οι πληρωμές τους θα είναι χαμηλές. Χαρακτηριστικό είναι ότι για μια μείωση κατά 1 γιγαβάτ της ισχύος των φ/β και αύξηση 0,7 γιγαβάτ των αιολικών προκύπτει αύξηση της μεσοσταθμικής τιμής των φ/β κατά 4,5 ευρώ/MWh και μείωση της τιμής των αιολικών κατά 2 ευρώ/MWh.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά επίσης δείχνει ότι ένα μείγμα με αιολικά στο 50-60% των ΑΠΕ είναι το βέλτιστο σενάριο:

d

s