Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση και δόσεις στα τέλη διακράτησης για τα έτη 2017 – 2019 δίνει το ΥΠΕΝ στους επενδυτές ΑΠΕ.

Δεκτό γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αίτημα που είχαν υποβάλλει οι φορείς των ΑΠΕ (κυρίως των αιολικών) σχετικά με την καταβολή εκ μέρους των επενδυτών μειωμένου τέλους διακράτησης αδειών για τα τρία έτη 2017, 2018 και 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στην τελική μορφή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα ή αύριο στη Βουλή προβλέπεται ότι το τέλος διακράτησης για τα τρία αυτά έτη θα είναι το ένα τρίτο εκείνου που ίσχυε (1000 ευρώ ανά Μεγαβάτ για κάθε χρόνο).

Γίνεται δηλαδή μια παραπάνω έκπτωση, καθώς στην μοργή του νομοσχεδίου που είχε δοθεί σε διαβούλευση προβλεπόταν πληρωμή του 50%. Επιπλέον, το αναλογούν ποσό, κάθε επενδυτής έχει τη δυνατότητα να το πληρώσει σε δύο δόσεις.

Από το 2020 και μετά, το τέλος διακράτησης καταργείται, αφού συνολικά επέρχεται ριζική αλλαγή στην αδειοδοτική διαδικασία πρώτης φάσης, με την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από μια απλή Βεβαίωση Παραγωγού που θα χορηγείται με αυτοματοποιημένο τρόπο μέσα από το ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εντός έξι μηνών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού (που αντικαθιστά την άδεια παραγωγής) θα πρέπει ο επενδυτής να έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση ΑΕΠΟ, ενώ αν πρόκειται για περιοχές Natura ο χρόνος αυτός γίνεται 12 μήνες.

Επίσης, εντός 36 μηνών ο επενδυτής θα πρέπει να έχει αποδεχτεί την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για το έργο.

Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω διορίες, τότε η Βεβαίωση για το εν λόγω έργο θα παύει αυτοδίκαια, εκτός αν ο επενδυτής προχωρήσει σε σχετική δήλωση στο Μητρώο, οπότε μπορεί να κρατήσει σε ισχύ τη Βεβαίωση για άλλους 12 μήνες, πληρώνοντας για κάθε μήνα ένα τέλος δέσμευσης. Σε αντίθετη περίπτωση η Βεβαίωση εκπίπτει αυτόματα.

Η θέση του σταθμού ΑΠΕ του οποίου εκπίπτει η Βεβαίωση απελευθερώνεται και από τον μεθεπόμενο κύκλο υποβολής αιτήσεων, από την ημερομηνία παύσης, μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση από οποιονδήποτε επενδυτή για την ίδια θέση.

Το εφάπαξ τέλος υποβολής αίτησης για Βεβαίωση (πρώην Άδεια Παραγωγής) διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά MW, με μέγιστο όριο τα 12.000 ευρώ.

Το τέλος διακράτησης όπως προαναφέρθηκε καταργείται. Αντικαθίσταται από εφάπαξ Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης που είναι κλιμακωτό: Για το τμήμα του έργου έως 1 MW η χρέωση είναι 3000 ευρώ/ΜW και για το τμήμα από 1 έως 10 MW ορίζεται στα 2500 ευρώ/ΜW. Για το τμήμα από 10 έως 50 MW είναι 2000 ευρώ/ΜW και για το τμήμα από 50 έως 100 MW είναι 1500 ευρώ/ΜW.

 

 

23 Απριλίου 2020

energypress