“Άκυρο” από τη ΡΑΕ στο αίτημα του ΕΣΑΗ για αναστολή του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης

Την απόφαση να απορρίψει το αίτημα του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) για αναστολή της επιβολής και είσπραξης του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης έως την έγκριση της μεθοδολογίας υπολογισμού του Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή για τη λειτουργία των Αγορών έλαβε η ΡΑΕ.

Με επιστολή που απέστειλε προς την Αρχή στις 24 Δεκεμβρίου, ο ΕΣΑΗ θεωρούσε κατεπείγουσα την ανάγκη αναστολής της επιβολής και είσπραξης του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης και ζητούσε από τη ΡΑΕ να προχωρήσει σε σχετική τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης (Β’ 4516/2020) αναφορικά με το τέλος αγοράς εξισορρόπησης. 

Στην απόφαση που βγήκε μόλις χθες δόθηκε στη δημοσιότητα με την ανάρτησή της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ -παρότι λήφθηκε στις 29 Δεκεμβρίου- η Αρχή επισημαίνει ότι, βάσει του ν. 4425/2016 και του άρθ. 25 του ΚΑΕ, οι δαπάνες του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ για τη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης, καθώς και της Αγοράς Επόμενης Μέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς ανακτώνται από τον Διαχειριστή μέσω διακριτού Τέλους που επιβάλλεται στους Συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθ. 120Α του ΚΑΕ ως πρώτο έτος εφαρμογής του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης ορίζεται το έτος 2022.

Ως εκ τούτου, η ΡΑΕ αποφάνθηκε πως δεν δύναται να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΣΑΗ, προκειμένου να εφαρμοστεί το κανονιστικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία των Αγορών και τον τρόπο ανάκτησης των σχετικών δαπανών.

Έχοντας απορρίψει το αίτημα του ΕΣΑΗ, η ΡΑΕ προχώρησε στην έγκριση της εισήγησης του ΑΔΗΜΕ για την τιμή της Μοναδιαίας Χρέωσης της Συνιστώσας Αποκλίσεων (UNBMF ΙΜΒ) για το 2022, η οποία εκτιμάται σε 0,20152 €/MWh, καθώς και για την τιμή της Μοναδιαίας Χρέωσης της Συνιστώσας Ενέργειας (UNBMF ΕΝ), η οποία εκτιμάται σε 0,09471 €/MWh. 

Με βάση αυτές τις τιμές, η Αρχή θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες εκκαθαρίσεις βάσει των όσων ορίζει το άρθρο 120Α του ΚΑΕ ως μεταβατική διάταξη.    

Γιάννα Παπαδημητρίου | energypress

“Άκυρο” από τη ΡΑΕ στο αίτημα του ΕΣΑΗ για αναστολή του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης