Αλλαγές στη διάθεση του «χώρου» 10 Μεγαβάτ ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ – Ωφελούμενες οι Ενεργειακές Κοινότητες και τα φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις

Αλλαγές στη διάθεση του ηλεκτρικού «χώρου» 10 Μεγαβάτ, που προέκυψε από την αύξηση των περιθωρίων ισχύος σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Από τις αλλαγές αυτές ωφελούμενες θα είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες -καθώς θα ενταχθούν πλέον στους δικαιούχους ηλεκτρικού «χώρου»- καθώς και οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν σε πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι, χωρίς να έχει δοθεί το τελικό πράσινο φως, η πρόθεση του ΥΠΕΝ, προς την κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω, θα πάρει σάρκα και οστά σε νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, το καλοκαίρι του 2022, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), ώστε να αυξήσει τα περιθώρια ισχύος των υφιστάμενων υποσταθμών. Στόχος ήταν να απελευθερωθεί «χώρος» 10 Μεγαβάτ σε κάθε έναν από τους υποσταθμούς (ή να δεσμευθούν 10 Μεγαβάτ από τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος), ώστε να διατεθούν για να εγκατασταθούν καινούρια συστήματα net-metering  και virtual net-metering, καθώς και φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Από τα 10 Μεγαβάτ, το 40% προοριζόταν για οικιακά συστήματα, το 30% σε αυτοπαραγωγούς αγρότες και το υπόλοιπο 30% σε αυτοπαραγωγούς στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Όλα τα συστήματα θα έπρεπε να έχουν μέγιστο όριο εγκατεστημένης ισχύος παραγωγής 10 κιλοβάτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός «χώρος» που απελευθερώθηκε αγγίζει τα 2,5 Γιγαβάτ περίπου. Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να αλλάξει την παραπάνω φόρμουλα διάθεσης. Έτσι, πλέον το 50% του συνολικού «χώρου», δηλαδή περίπου 1,25 Γιγαβάτ, θα διατεθούν στις τρεις παραπάνω κατηγορίες αυτοπαραγωγών, στις οποίες θα προστεθούν ως δικαιούχοι οι Ενεργειακές Κοινότητες.

Ως συνέπεια, τα 1,25 Γιγαβάτ θα διατεθούν κατά 40% για οικιακά συστήματα, κατά 30% σε αυτοπαραγωγούς αγρότες. Το υπόλοιπο 30% προορίζεται πλέον όχι μόνο για αυτοπαραγωγούς στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, αλλά και Ενεργειακές Κοινότητες. Παράλληλα, το όριο της ισχύος παραγωγής σχεδιάζεται να παραμείνει στα  10 κιλοβάτ μόνο για τα οικιακά συστήματα, ώστε να αυξηθεί στα 100 κιλοβάτ στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Το υπόλοιπο 50% του συνολικού χώρου θα διατεθεί αποκλειστικά σε εταιρείες οι οποίες θα ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», για το οποίο όπως έγραψε πρόσφατα το energypress είναι ζήτημα ημερών η προδημοσίευση του Οδηγού.

 

 

 

σ