Ανατροπή σχεδίων για τους επενδυτές φωτοβολταϊκών – «Κούρσα» στις τιμές των πάνελ και καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Αυξημένες τιμές στις πρώτες ύλες, ένταση στη ζήτηση και πολύ ακριβά ναύλα. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο την αγορά των φωτοβολταϊκών πάνελ, με αποτέλεσμα οι τιμές στις οποίες αγοράζουν οι επενδυτές να είναι σημαντικά αυξημένες, περίπου κατά 15% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Το δίλημμα που επικρατεί στους έλληνες επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, είναι αν θα πρέπει να προχωρήσουν τώρα τις συμφωνίες αγοράς εξοπλισμού ή (εφόσον έχουν περιθώριο χρόνου μετά τις παρατάσεις στις προθεσμίες που έδωσε ο κ. Σκρέκας), θα ήταν σκόπιμο να περιμένουν καλύτερες τιμές.

Στο δίλημμα αυτό ουδείς μπορεί να δώσει σίγουρη απάντηση, ωστόσο τα στοιχεία, όπως φαίνεται και από τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, δεν δείχνουν πτώση στις τιμές των πάνελ, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2022. Αντίθετα, όσοι ακολούθησαν τους τελευταίους μήνες τη μέθοδο της αναμονής καλύτερων τιμών, βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις, να κλείνουν τελικά σε ακόμα υψηλότερες.

Οι τιμές στις περισσότερες από τις πρώτες ύλες (πολυσιλικόνη, γυαλί, κυψέλες, πολυπυρίτιο, ασήμι, χαλκός κ.λπ.) παραμένουν επί μήνες σε αυξημένα επίπεδα και δεν είναι εύκολο να πέσουν όταν μεγεθύνεται η ζήτηση.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η ζήτηση για φωτοβολταϊκά πάνελ θα συνεχίσει να είναι υψηλή, όχι μόνον διότι τα επενδυτικά σχέδια στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι συνεχώς μεγαλύτερα, αλλά κυρίως διότι οι δύο μεγάλες αγορές, της Κίνας και της Ινδίας «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες.

Στη μεν Κίνα έχουν μείνει πίσω οι προγραμματισμένες για τη χρονιά αυτή επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα (κυρίως κρατικές) με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ένας «σίφουνας» από εγκαταστάσεις νέων έργων.

Στη δε Ινδία, όλοι σπεύδουν να προλάβουν ώστε να έχουν αγοράσει και μεταφέρει Κινεζικά πάνελ πριν εφαρμοστεί η δασμολογική- φορολογική επιβάρυνση, ύψους 40%, που έχει αποφασίσει η Ινδική κυβέρνηση για τον Απρίλιο του 2022, προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή πάνελ.

Η πολύ έντονη ζήτηση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου, οδηγεί αναπόφευκτα σε διατήρηση των υψηλών τιμών.

Στις υψηλές τιμές των πάνελ έρχεται να προστεθεί η πολύ μεγάλη επιβάρυνση στα μεταφορικά. Παρά τις προσδοκίες ότι τα ναύλα θα αποκλιμακωθούν, οι τιμές που δίνουν οι ναυτιλιακές για το Μάϊο ανέβηκαν ακόμα περισσότερο και βρίσκονται στα πολύ υψηλά επίπεδα που κινήθηκαν το Φεβρουάριο.

Συνέπεια της αυξημένης ζήτησης είναι να παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στις παραδόσεις που πλέον, σε μεγάλο βαθμό έχουν μεταφερθεί για το πρώτο, ακόμα και το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ακόμα και οι επενδυτές που έχουν κλεισμένα συμβόλαια αγοράς είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ εκείνοι που προσπαθούν τώρα να συμβολαιοποιήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κατασκευάσουν τα πάρκα τους, δεν βρίσκουν έγκαιρα παραδόσεις, τουλάχιστον από τους κατασκευαστές πάνελ «πρώτης επιλογής», εκείνους δηλαδή  που δίνουν και τον τόνο της αγοράς.

 

 

 

5 Μαϊου 2021

energypress