Αναζητούνται βελτιώσεις για το repowering ώστε να μην χάνεται το αιολικό δυναμικό.

10 12 2020 | 08:37

Τη δυνατότητα να διευκολύνει το repowering σε παλιά έργα ΑΠΕ που έχουν συμπληρώσει 20ετία εξετάζει το ΥΠΕΝ, ενώ παράλληλα αναμένεται η απόφαση για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο πρόσφατο Renewable & Storage Forum ο Δημήτρης Τσαλέμης, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο πλαίσιο για το repowering τη στιγμή που σήμερα όποιος θέλει να το κάνει μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή την αδειοδοτική διαδικασία, δηλαδή έχοντας την ίδια άδεια παραγωγής λαμβάνει ξανά περιβαλλοντικούς όρους. 

Όπως εξήγησε, θα έπρεπε να γίνουν νέες αιτήσεις στη ΡΑΕ αν είναι να αυξηθεί η ισχύς και αυτό συνιστά θέμα ανταγωνισμού, άρα είναι δύσκολο. Όμως, θα μπορούσε να γίνει ένα πλαίσιο ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές σε ορισμένα σημεία της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμογεννήτριες ήταν περιορισμένης ισχύος 20 χρόνια πριν και οι θέσεις αυτές μπορεί να έχουν ένα δυναμικό πολλαπλάσιο της απόδοσής τους, άρα αυτός ο πόρος δεν πρέπει να χάνεται, όπως τόνισε.

Από εκεί και πέρα, για τα παλαιά έργα εκκρεμεί και η απόφαση για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας. Στην περίπτωση της επέκτασης διάρκειας, το ΥΠΕΝ είναι σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ για να προσδιοριστούν τα επιμέρους και έχουν καταλήξει ότι θα μπορούν να γίνονται τρεις έλεγχοι που θα οδηγούν σε διαφορετική παράταση της άδειας λειτουργίας, κατά ένα, πέντε ή δέκα έτη. Σύντομα επειδή υπάρχουν και τεχνικές λεπτομέρειες, η υπηρεσία του ΥΠΕΝ έχει πρόθεση να θέσει την ανανέωση αυτή σε διαβούλευση. 

 

 

 

 

10 Δεκεμβρίου 2020

energypress