Ανησυχία των παραγωγών ΑΠΕ για νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους μετά την ανακοίνωση των μειώσεων στο ΕΤΜΕΑΡ.

Αναβρασμός υπάρχει ήδη ανάμεσα στους παραγωγούς ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών), μετά τη δημοσιοποίηση της Υπουργικής Απόφασης για το νέο σχήμα κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ που έφερε μείωση για οικιακούς και επαγγελματικούς «μετρητές», αλλά και εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες καταναλωτών.

Η ανησυχία αφορά την πρόβλεψή τους ότι με τις μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (οι οποίες σημειωτέον ισχύουν αναδρομικά από την αρχή του 2019), θα υπάρξει εκ νέου κίνδυνος για μελλοντικά λογιστικά ελλείμματα, αλλά και ταμειακή αφαίμαξη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), με αποτέλεσμα να μπούμε σύντομα σε νέα περίοδο διεύρυνσης των καθυστερήσεων στην πληρωμή των τιμολογίων που εκδίδουν προς τον ΔΑΠΕΕΠ για την παραγωγή τους.

Ουδείς γνωρίζει σήμερα με ακρίβεια το ποσόν που θα «κοστίσουν» στον ΕΛΑΠΕ οι μειώσεις του ΕΤΜΕΑΡ και οι εκπτώσεις του νέου σχήματος, καθώς αυτό θα διαμορφωθεί αφού προσέλθουν οι δικαιούχοι των εκπτώσεων, εγγραφούν στο σχετικό μητρώο και παράσχουν στοιχεία για τις καταναλώσεις τους κ.λπ..

Ωστόσο αρμόδιες πηγές ανεβάζουν το κόστος τών αλλαγών στα επίπεδα των 160 έως 200 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι «παραβιάζεται» το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που είχε υιοθετηθεί για να διασφαλίζει την ομαλότητα των πληρωμών, αλλά και για να καλύπτονται τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες ή μειώσεις εσόδων του ΕΛΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που προβλέπει ο ΔΑΠΕΕΠ για το τέλος του 2019 με βάση το δελτίο της Παρασκευής που αφορά τον Ιούνιο είναι 208,33 εκατ. ευρώ και καθαρό (μετά την αφαίρεση του "μαξιλαριού" των 70 εκατ. ευρώ) 138,33 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, το ΥΠΕΝ φαίνεται ότι, προκειμένου να αντισταθμίσει κατά το δυνατόν περισσότερο τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (προς όφελος βεβαίως των καταναλωτών), εξάντλησε όλα τα περιθώρια μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και έφτασε στα όρια του προβλεπόμενου πλεονάσματος των 208,33 εκατ. ευρώ, «βάζοντας χέρι» (είτε εν μέρει, είτε εξ΄ολοκλήρου) και στο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ.

Φορείς των παραγωγών ΑΠΕ με τους οποίους συνομίλησε το energypress, θεωρούν δεδομένη την αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΔΑΠΕΕΠ εάν δεν αλλάξει κάτι, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι το πρόβλημα φαίνεται να είναι σε απόλυτη γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και συνεπώς αναμένουν τις κινήσεις που θα βελτιώσουν τα δεδομένα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, η κυβέρνηση εμφανίζεται διετεθειμένη να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των εσόδων που προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ώστε το ποσοστό των συγκεκριμένων εσόδων που στηρίζει τον ΕΛΑΠΕ να ανέβει (από 65% που είναι σήμερα), ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τα οικονομικά του Ειδικού Λογαριασμού.

«Αφού γνωρίζουν το πρόβλημα, εκείνο που περιμένει ο κλάδος είναι μια τεκμηριωμένη παρουσίαση από την πλευρά της κυβέρνησης που να μιλάει με αριθμούς για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και για τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουν ότι δεν θα “κατασταλεί” ο κλάδος των ΑΠΕ τη στιγμή που δείχνει μια τεράστια αναπτυξιακή δυναμική» δηλώνει στο energypress παράγοντας του χώρου.

 

 

2 Σεπτεμβρίου 2019

energypress