Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το διαγωνισμό ΑΠΕ του Δεκεμβρίου – Κοινός ή μόνον για φωτοβολταϊκά το βασικό σενάριο.

Το γενικότερο κλίμα σχετικού περιορισμού του δυναμικού των ΑΠΕ που θα έχουν εξασφαλισμένη «ταρίφα» πώλησης του ρεύματός τους και της προώθησης συμμετοχής των «πράσινων» επενδύσεων στους μηχανισμούς της αγοράς, κλίμα που υπήρξε σαφές κατά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τους φορείς του κλάδου την Παρασκευή, φαίνεται ότι επηρεάζει και την τύχη του τελευταίου διαγωνισμού που θα έπρεπε να προγραμματίζεται για το Δεκέμβριο.

Όπως είναι γνωστό, η προς δημοπράτηση, στη χρονιά αυτή, ισχύς των αιολικών, έχει εξαντληθεί από τους διαγωνισμούς του Ιουλίου. Αντίθετα, υπάρχει αδιάθετη ισχύς στα φωτοβολταϊκά, της τάξης των 340 Μεγαβάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν θέλησε να δεσμευτεί για τίποτε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: Να μην γίνει καθόλου διαγωνισμός, να γίνει μόνον για φωτοβολταϊκά ή να γίνει κοινός για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Το ενδεχόμενο που δεν «παίζει» φαίνεται ότι είναι το να γίνουν δύο διαγωνισμοί, ένας για φωτοβολταϊκά και ένας για αιολικά.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της συνάντησης της Παρασκευής ήταν η αποτίμηση του υφιστάμενου πλαισίου των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα έργα ΑΠΕ (η ισχύς του οποίου εκπνέει στο τέλος του έτους) και η χάραξη της διάδοχης κατάστασης, με το ΥΠΕΝ να πρέπει να υποβάλλει πρόταση στην Κομισιόν για έγκριση μιας νέας περιόδου κατά την οποία θα συνεχίσουν να γίνονται διαγωνισμοί και να «κλειδώνουν» μέσω αυτών σταθερές ταρίφες. Βασικό ζητούμενο η χρονική διάρκεια της νέας αυτής περιόδου και κυρίως η συνολική ισχύς προς δημοπράτηση.

 

 

 

21 Σεπτεμβρίου 2020

energypress