Αντιδρά στη συμφωνία ΔΕΗ-RWE ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

15 02 2021 | 10:17

Την αντίδρασή του στη συμφωνία ΔΕΗ-RWE για το mega-φωτοβολταϊκό έργο των 2GW στη Δυτική Μακεδονία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωση σημείωνεται ότι, με την εξέλιξη αυτή, “από το φαραωνικό αυτό έργο των 2GW και από τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα του άνω των 120 εκ ευρώ, θα μένουν ψίχουλα όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στην Ελλάδα πλέον. Ούτε οι προβλεπόμενες 1000 θέσεις εργασίας είναι δεδομένες, ούτε οι εξαγγελίες για το 8% μετοχές στους κάτοικους της περιοχής πλέον διασφαλισμένες. Η νέα «γερμανική πλειοψηφία» μπορεί πλέον να καθορίζει τους κανόνες και τα δεδομένα της επένδυσης όπως αυτή θεωρεί καλύτερα για το συμφέρον της”.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι “για να επιτευχτεί οι κοινωνική και οικονομική συνοχή της κοινωνίας απαιτείται ένα ποσοστό τουλάχιστον 25% από την ισχύ που θα αναπτυχτεί στην περιοχή να ανήκει σε μικροεπενδυτές σε δημοτικές επιχειρήσεις συνεταιρισμούς και γενικά κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας”.

Στην κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζει πως “[μ]έσα από ένα ευρύ δίκτυο ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σταθερό εισόδημα για πολλά χρόνια, το οποίο θα παραμένει στον τόπο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην διατήρηση ενός ικανοποιητικού βιοτικού επίπεδου σε μια περίοδο που λόγο της απολιγνιτοποίησης χάνονται πολλά εισοδήματα. Ταυτόχρονα θα δινόταν η δυνατότητα μέσα και πάλι από ενεργειακές κοινότητες κατοίκων, Δήμων, επιχειρήσεων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αγροτικών συνεταιρισμών , Δημοτών και τοπικών επιχειρηματιών να παραχθεί ενέργεια η οποία μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering) και του εικονικού συμψηφισμού (Virtual Net Metering)”.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εδώ.

 

 

15 Φεβρουαρίου 2021

energypress