Απαραίτητη η απομείωση του ρυθμιστικού και νομοθετικού κινδύνου για να «τρέξει» η ενεργειακή μετάβαση

27 12 2021 | 01:46Αντώνης Ξενιός

Διανύουμε μια περίοδο διαδοχικών προκλήσεων, σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες λαμβάνουν χαρακτηριστικά κρίσεων. Εδώ και δύο χρόνια η πανδημία Covid-19 απλώνει τη σκιά της πάνω από την ανθρωπότητα, οι μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες πλήττουν σημαντικά το Περιβάλλον και τα οικοσυστήματα πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, ενώ το τελευταίο εξάμηνο εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο μια πρωτόγνωρη –σε βάθος τριακονταετίας – κρίση τιμών ενέργειας. 

Οι παραπάνω κρίσεις, αν και φαίνονται ασύνδετες μεταξύ τους, έχουν ως κοινή αφετηρία, την κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως ο τρόπος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων θα μεταβληθεί ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. 

 

Είναι, επίσης, γεγονός ότι οι ανθρωπιστικές κρίσεις και οι περιβαλλοντικές καταστροφές συνδέονται άμεσα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση των τιμών ενέργειας, η οποία – πέρα από τα γεωπολιτικά αίτια και την αναθέρμανση της οικονομίας εντός του 2021– σχετίζεται με βλάβες και διακοπές λειτουργίας σε εγκαταστάσεις LNG, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και με τη μειωμένη παραγωγή των αιολικών πάρκων στη Βορειο-κεντρική Ευρώπη, εξαιτίας καιρικών μεταβολών. 

Η απάντηση στα παραπάνω δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά μόνο, η ανάληψη άμεσων δράσεων για τη μετάβαση σε μια οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, έχοντας ως σημείο εκκίνησης την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τον Κανονισμό 2021/2019 για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και τη δέσμη προτάσεων «Fit for 55».

Επενδύσεις στις ΑΠΕ

Είναι προφανές, ότι ο τομέας των ΑΠΕ και της αποθήκευσης θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας. 

Εξίσου προφανές είναι, όμως, ότι η συγκεκριμένη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις, οι οποίες είναι αδύνατον να αναληφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς σημαντικές κρατικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες, οι οποίες αφορούν τόσο στην οικονομική ενίσχυση, όσο και στην σταθερότητα και διαφάνεια του θεσμικού, κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου.

Δεδομένου λοιπόν, ότι η χρηματοδότηση της μετάβασης στη χώρα μας φαίνεται ότι έχει εξασφαλιστεί, τουλάχιστον έως το 2030, μέσω μιας σειράς ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ταμείων, αλλά και εργαλείων, είναι εξαιρετικά κρίσιμο η ελληνική Πολιτεία να μεριμνήσει για: 

α) την απομείωση του ρυθμιστικού και νομοθετικού επενδυτικού κινδύνου, 

β) την ταχύτερη προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την απλοποίησή του, καθώς και 

γ) την ισότιμη αντιμετώπιση των επενδυτών, εγχώριων και μη. 

Με βάση τα παραπάνω, είναι ουσιώδους σημασίας, εντός του 2022, να ολοκληρωθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική Πολιτεία τους τελευταίους 18 μήνες, όπως, το θεσμικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά, το θεσμικό/κανονιστικό/ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση, το 2ο στάδιο απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις μονάδες ΑΠΕ, καθώς και το σχήμα στήριξης των υβριδικών σταθμών. 

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι, στο πλαίσιο της διαδικασίας νομοθέτησης να αποφεύγεται η εκτεταμένη χρήση τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, ώστε να παρέχεται στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να τοποθετούνται επί των κειμένων. 

Τέλος, και προκειμένου να προχωρήσει, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, η υλοποίηση αρκετών ώριμων επενδύσεων, απαιτείται αφενός η ανάπτυξη νέων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών του Συστήματος και του Δικτύου, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν τη σύνδεση έργων στις διασυνοριακές/διασυνδετικές γραμμές υπερυψηλής τάσης, και αφετέρου η κεντρικά οργανωμένη και σε βάθος πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να ανατραπούν λανθασμένες και δυστυχώς παγιωμένες αντιλήψεις για τις ΑΠΕ.

Σε αυτή την προσπάθεια μετάβασης πρέπει να δεσμευτούμε όλοι μας. Από την πλευρά μας, στην EDF Renewables Hellas, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στον χώρο των ΑΠΕ με το αίσθημα ευθύνης που μας χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. 

Για αυτό, παρά τις όποιες αντιξοότητες, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε και να καινοτομούμε, με γνώμονα τα οφέλη της δραστηριότητάς μας να συνεχίζουν να διαχέονται στους 115 εργαζομένους μας, στις τοπικές κοινωνίες, στους συνεργάτες μας, στους εταίρους μας στην κοινωνία, στο Περιβάλλον, στην ίδια τη χώρα. 

--------------------------------------

Ο κ. Αντώνης Ξενιός είναι CEO της EDF Renewables Hellas

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προκλήσεις, τους φόβους και τις προσδοκίες ενόψει του 2022.