ΑΠΕ: Δυνατότητα για «ακύρωση» Βεβαιώσεων Παραγωγού έως 31 Δεκεμβρίου με επιστροφή του Τέλους – Εκτιμήσεις για απόσυρση του 20% των Βεβαιώσεων που έχουν χορηγηθεί

Με τον καθορισμό από τη ΡΑΕ του υποδείγματος της εγγυητικής επιστολής, «ξεκλείδωσε» η εφαρμογή του μέτρου που θέσπισε το ΥΠΕΝ, για την επιβολή του οικονομικού «φίλτρου» 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ στη διαδικασία υποβολής αίτησης για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ. 

Όπως έχει γράψει το energypress, η εγγυητική επιστολή θα πρέπει να συνοδεύει κάθε αίτημα που θα υποβληθεί από τον επόμενο Κύκλο «υποδοχής» αιτήσεων στη ΡΑΕ (του Οκτωβρίου). Αντίθετα, για τις παλαιότερες Βεβαιώσεις Παραγωγού, δηλαδή για όσες εκδοθούν έως και τον κύκλο του Ιουνίου, οι κάτοχοί τους έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν αυτό το οικονομικό «φίλτρο». 

Προϋπόθεση είναι έως τις 28 Φεβρουαρίου να έχουν προχωρήσει στην υποβολή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικών όρων σύνδεσης. Στην περίπτωση που έως τότε είτε δεν έχουν προλάβει να υποβάλουν πλήρες αίτημα, είτε δεν έχουν καταθέσει την εγγυητική που αντιστοιχεί στην αίτηση, τότε η αντίστοιχη Βεβαίωση θα παύσει αυτοδικαίως. 

Το μεταβατικό αυτό καθεστώς αφορά κυριολεκτικά χιλιάδες αιτήσεις για δεκάδες χιλιάδες Μεγαβάτ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην ημερίδα της ΡΑΕ με θέμα τις ενεργειακές αγορές ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων και Μητρώων της Αρχής, Ιωάννης Χαραλαμπίδης, έως και τον κύκλο του Φεβρουαρίου 2021 έχουν εκδοθεί 2.765 Βεβαιώσεις Παραγωγού, συνολικής ισχύος 55,318 Γιγαβάτ. 

Για όσες πάντως από αυτές τις Βεβαιώσεις οι επενδυτές κρίνουν πλέον προτιμότερο να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω ωρίμανση των έργων, η ρύθμιση του ΥΠΕΝ δίνει τη δυνατότητα να «ακυρώσουν» οι ίδιοι αυτό το πρώτο αδειοδοτικό βήμα και να τους επιστραφεί το Τέλος Έκδοσης που έχουν καταβάλει. Έτσι, μπορούν έως τις 31 Δεκεμβρίου να υποβάλουν ανέκκλητη δήλωση προς τη ΡΑΕ ότι δεν επιθυμούν τη διατήρηση της Βεβαίωσης Παραγωγού, ζητώντας να λάβουν πίσω το Τέλος. Με τη δήλωση, η Βεβαίωση θα παύσει αυτοδικαίως, ενώ το σχετικό ποσό θα επιστραφεί από τον ΔΑΠΕΕΠ στον τραπεζικό λογαριασμό του επενδυτή έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, και μόνο ο όγκος των Βεβαιώσεων που έχει εκδοθεί καταδεικνύει πως μία σημαντική μερίδα από αυτές προέκυψαν ουσιαστικά από «αιτήσεις ευκαιρίας», για μονάδες τεράστιας ισχύος από επιχειρηματικούς φορείς που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τις υλοποιήσουν. Αρκετά επίσης από αυτά τα επενδυτικά σχέδια είναι «εντελώς στον αέρα» αναφορικά με τον χώρο στον οποίο υποτίθεται ότι πρόκειται να εγκατασταθούν, δεσμεύοντας εκτάσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν την παραμικρή ιδέα. 

Αν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις προστεθούν τα έργα για τα οποία η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου απλώς ανατρέπει τα επιχειρηματικά πλάνα των επενδυτών, τα ίδια στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως τη διαδικασία ακύρωσης (για την επιστροφή του Τέλους) θα ακολουθήσει το 20% των Βεβαιώσεων Παραγωγού που έχουν ήδη εκδοθεί. Όπως επισημαίνουν ένα ερώτημα είναι αν η μείωση των ποσών από το Τέλος Έκδοσης θα επηρεάσει τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, στα οποία έχει εκτιμηθεί πως σε ετήσια βάση θα εισρέουν 25 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη πηγή εσόδων. 

 

 

 

21 Σεπτεμβρίου 2021

energypress