ΑΠΕ: Εκτός παιχνιδιού πάνω από το 20% των «παλιών» αιτήσεων στον ΑΔΜΗΕ λόγω εγγυητικών – Έρχεται και το ξεσκαρτάρισμα στα «βαλτωμένα» έργα

Σε «φίλτρο» υποψήφιων έργων με εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, για τα οποία οι επενδυτές φάνηκε πως τελικά δεν είναι διατεθειμένοι να τα υλοποιήσουν, εξελίχθηκε η υποχρέωση αναδρομικής υποβολής εγγυητικής επιστολής. Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση αυτή προβλεπόταν στον Ν. 4951 και κατέλαβε τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί πριν από τις 4 Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου. 

Με βάση τη σχετική ρύθμιση, η προθεσμία για την προσκόμιση της εγγυητικής ήταν η 4η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική εικόνα είναι πως για ένα ποσοστό 20-30% από τις εκκρεμείς αιτήσεις, η προθεσμία αυτή εξέπνευσε χωρίς να ικανοποιηθεί η υποχρέωση. Κάτι που σημαίνει πως τα αιτήματα αυτά τέθηκαν εκτός της διεκδίκησης ηλεκτρικού «χώρου» στο σύστημα μεταφοράς. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, που είχαν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος Ν. 4951, κινείται στα επίπεδα των 20 Γιγαβάτ. Επομένως, υποψήφιοι σταθμοί συνολικής ισχύος 4-6 Γιγαβάτ βγήκαν εκτός παιχνιδιού, με τους επενδυτές για έργα 14-16 Γιγαβάτ να επιβεβαιώνουν αντίθετα το ενδιαφέρον για την υλοποίησή τους. 

Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν πως η εγγυητική λειτούργησε σε κάποιο βαθμό σαν κρησάρα για τα «παλιά» αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ, χωρίς ωστόσο να αποτελέσει ένα μέτρο το οποίο αναπροσάρμοσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ, στις ρεαλιστικές δυνατότητες «υποδοχής» καινούριας πράσινης ηλεκτροπαραγωγής που θα έχει το σύστημα μεταφοράς το 2030. Κάτι που ισχύει ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση που εξαντλείτο όλη η πρόσθετη δυναμικότητα που θα δημιουργηθεί με τις υποδομές αναβάθμισης του ΕΣΜΗΕ οι οποίες θα έχουν υλοποιηθεί έως τότε, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που θέτει η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. 

«Χώρος»  6,5 Γιγαβάτ έως το 2030 

Όπως έχουν αναφέρει τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, το «ταβάνι» του ΕΣΜΗΕ (από τεχνικής άποψης) αναμένεται να αυξηθεί στα 28 γιγαβάτ, όταν ήδη βρίσκονται σε λειτουργία σταθμοί συνολικής ισχύος 10 Γιγαβάτ. Την ίδια στιγμή, επιπλέον έργα 11,5 Γιγαβάτ έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης από τον Διαχειριστή. Επομένως, ο ηλεκτρικός «χώρος» που θα απομένει είναι 6,5 Γιγαβάτ, όταν μόνο οι «παλιές» αιτήσεις αγγίζουν τα 14-16 Γιγαβάτ. 

Επομένως, το «φίλτρο» της εγγυητικής επιστολής αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετό για να εξισορροπήσει τις τεχνικές δυνατότητες του συστήματος, με το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Κάτι που σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά εκλείπει η αναγκαιότητα ξεσκαρταρίσματος όσων έργων από τα 11,5 Γιγαβάτ παραμένουν «βαλτωμένα» εδώ και καιρό, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντικειμενικό εμπόδιο στην περαιτέρω αδειοδοτική ωρίμανση και υλοποίησή τους. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, ετοιμάζει αντίστοιχη ρύθμιση, με τον Διαχειριστή να έχει ήδη ετοιμάσει τη σχετική εισήγηση προς το υπουργείο. Η ρύθμιση αυτά θα προβλέπει συγκεκριμένα (και ανελαστικά ) χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση του χαρτοφυλακίου των 11,5 Γιγαβάτ. Όπως έχει γράψει το energypress, στελέχη του κλάδου εκτιμούν τα «βαλτωμένα» έργα σε 3 Γιγαβάτ περίπου, τα οποία με τη διαδικασία αυτή θα αποσυρθούν, απελευθερώνοντας πολύτιμο «χώρο» για νέες επενδύσεις.  

1