AΠΕ, Εξοικονομώ, απολιγνιτοποίηση, σκουπίδια, μοχλοί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα.

Το νήμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το σημείο όπου αυτό βρισκόταν το Φεβρουάριο, όταν πλειάδα μεγάλων funds δήλωναν διατεθειμένα να τοποθετήσουν φρέσκο χρήμα στην πράσινη ελληνική αγορά, καλείται να πιάσει τους επόμενους μήνες η οικονομία.

Το στοίχημα είναι δύσκολο, κάποια funds, πιο ευκαιριακά και λιγότερο εξιδεικευμένα, μπροστά και στην ζημιά που έχουν υποστεί στα χρηματιστήρια, ίσως κάνουν πίσω, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι η πράσινη οικονομία δεν θα πληγεί όσο άλλοι τομείς από την κρίση. Τουναντίον ξένοι αναλυτές και παράγοντες της εγχώριας αγοράς θεωρούν ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σκουπίδια, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και απανθρακοποίηση-απολιγνιτοποίηση, θα αποτελέσουν έναν από τους μοχλούς για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα. 

Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει το Green Deal από την κρίση, η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική, όπως λένε πηγές στο “Energypress” πηγές του ΥΠΕΝ για τον απλούστατο λόγο ότι όσο μεγάλες και αν είναι οι επιπτώσεις της, δεν παύει αυτή να αφορά ένα περιστασιακό και βραχυχρόνιο γεγονός, όταν το Green Deal αφορά τα επόμενα 30 χρόνια. Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι η εικόνα την επαύριο θα είναι ίδια με εκείνη του Φεβρουαρίου, με τους συνομιλητές μας να βλέπουν τρεις κατηγορίες επενδυτών στην μετά κρίση εποχή :

  1. Τους μεγάλους παραδοσιακούς ευρωπαικούς ομίλους, όπως EDF, ENEL, Italgas, RWE, μαζί με σκανδιβανικές και γερμανικές εταιρείες στην διαχείριση απορριμμάτων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και θα πιάσουν το νήμα εκεί που το άφησαν.
  2. Τα μεγάλα funds με περίσσεια ρευστότητα, όπως οι Blackstone και Quantum τα οποία επίσης θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά.
  3. Τα ευκαιριακά funds, που ακριβώς επειδή είναι λιγότερο σοβαρά ή εξιδικευμένα από τα προηγούμεν, ίσως κάνουν πίσω λόγω και των μεγάλων απωλειών που έχουν στο μεταξύ υποστεί στις αγορές.

Σαν γενική πάντως εκτίμηση, κυριαρχεί η άποψη ότι ένα 70%-80% του προ κρίσης ξένου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην πράσινη ελληνική ενεργειακή αγορά, θα παραμείνει. Και η επόμενη ημέρα της οικονομίας θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν, δηλαδή με την γρήγορη απολιγνιτοποίηση, τα προγράμματα Εξοικονομώ, τις επενδύσεις σε μεγάλα αιολικά και φωτοβολταικά και άλλες μορφές ΑΠΕ.

Εξάλλου, οι επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, όπως λένε οι συνομιλητές μας, πέραν του γεγονότος ότι προβλέπονται από το ΕΣΕΚ και τους κοινοτικούς στόχους, σχετίζονται και με το εξαιρετικά χαμηλό κόστος κάποιων τεχνολογιών, π.χ. στα φωτοβολταϊκά. Επειτα, όσο χαμηλά κι αν πέσουν οι τιμές στο φυσικο άεριο και πάλι αυτό θα είναι ακριβότερο καύσιμο στην  ηλεκτροπαραγωγή. Όσο για το φθηνό πετρέλαιο, πέρα του γεγονότος ότι οι τιμές θα ξανανέβουν, η βουτιά του επηρεάζει κυρίως τις μετακινήσεις και τον κτιριακό τομέα. Στις μετακινήσεις πολλές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα πάψουν να παράγουν και να πωλούν βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα τα επόμενα χρόνια, ενώ αναφορικά με τα κτίρια, όλοι συμφωνούν ότι η τάση είναι ο εξηλεκτρισμός.

Κλειδί φυσικά για τα παραπάνω παραμένει πάντα το βάθος και η ένταση της οικονομικής κρίσης. Σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο δημοσιονομικός χώρος και οι δυνατότητές του θα παίξουν το ρόλο τους ως προς την ομαλή χρηματοδότηση μεγάλων ενεργειακών έργων και πράσινων επενδύσεων. Κρίσιμος επόμενος θα είναι το προσεχές διάστημα ο ρόλος των μεγάλων ευρωπαικών θεσμικών τραπεζών, όπως της ΕΤΕπ και της EBRD, που αμφότερες είχαν δεσμευτεί προ κρίσης ότι θα στηρίξουν το σχέδιο μετάβασης της ελληνικής οικονομίας στην πράσινη ενέργεια και την απολιγνιτοποίηση.

 

 

28 Απριλίου 2020

energypress