ΑΠΕ: Τον Σεπτέμβριο ο επόμενος κοινός διαγωνισμός και οι δημοπρασίες για φωτοβολταϊκά έως 1 MW και αιολικά έως 6 MW – Ανοικτό το ενδεχόμενο απλοποίησης της διαδικασίας για «μικρά» έργα

Τον Σεπτέμβριο τοποθετούνται οι τρεις διαγωνισμοί, οι οποίοι προβλέπεται να διενεργηθούν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τις επόμενες δημοπρασίες κατακύρωσης ταρίφας από «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. 

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση καθορίζει παράλληλα στις 42 ημέρες την ελάχιστη χρονική διάρκεια από την προκήρυξη των επόμενων δημοπρασιών, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών σε αυτές. Επομένως, οι προκηρύξεις των τριών διαγωνισμών θα γίνουν από τη ΡΑΑΕΥ μέσα στον Αύγουστο.

Η επιλογή του Σεπτεμβρίου (δηλαδή του τελικού ορίου του τρίτου τριμήνου για την πραγματοποίηση των δημοπρασιών για νέες ΑΠΕ) οφείλεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο γεγονός ότι, το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, η Αρχή θα είναι επικεντρωμένη στη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο διαγωνισμός για standalone μπαταρίες θα πρέπει να «τρέξει» και να ολοκληρωθεί άμεσα, αποτελώντας παράλληλα μία εντελώς νέα διαδικασία για τη ΡΑΑΕΥ, είναι φυσικό επακόλουθο οι τρεις δημοπρασίες να προκηρυχθούν αμέσως μετά και να διεξαχθούν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της χθεσινής ανακοίνωσης της ΡΑΑΕΥ, με τις διευκρινίσεις σχετικά με τις εγγυητικές επιστολές για τις standalone μπαταρίες, η Αρχή τοποθετεί την έκδοση της προκήρυξης του διαγωνισμού στο 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών αναμένεται να είναι το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Επομένως, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης προέβλεπε πως οι μονάδες αποθήκευσης του πρώτου διαγωνισμού θα υπέγραφαν τις συμβάσεις ενίσχυσης έως τα τέλη Ιουνίου, η Αρχή θα πρέπει μετά το 1ο δεκαήμερο Ιουλίου να αξιολογήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τις προσφορές, ώστε να εκδώσει τη λίστα των προκριθέντων έργων. 

Όσον αφορά τις δημοπρασίες ΑΠΕ του Σεπτεμβρίου, όπως είναι γνωστό η μία δημοπρασία είναι κοινή και για τα δύο τεχνολογίες, αφορώντας «μεγάλα» αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι τιμές εκκίνησης έχουν καθοριστεί στα 54 €/MWh για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και στα 63 €/MWh για την τεχνολογία των αιολικών, ενώ η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι 1.200 MW, προσθέτοντας τα 460 MW περίπου που έμειναν αδιάθετα από τον κοινό διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου του 2022. 

Στην περίπτωση των «μικρών» φωτοβολταϊκών, θα μπορούν να συμμετάσχουν έργα έως 1 MW, διεκδικώντας μέρος των 200 MW της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος. Η τιμή εκκίνησης έχει καθοριστεί στα 70 ευρώ ανά MWh. Για τα «μικρά» αιολικά (ισχύος μικρότερης από 6 MW), η τιμή εκκίνησης θα είναι 83 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η συνολικά δημοπρατούμενη ισχύς 100 MW. 

Με βάση δηλώσεις του προηγούμενου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, πρόθεση είναι να απλοποιηθούν οι δημοπρασίες για «μικρά» έργα, ώστε να γίνουν περισσότερες «φιλικές» για τους υποψήφιους παραγωγούς. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοικτό για το ΥΠΕΝ, με τις όποιες αποφάσεις ωστόσο να λαμβάνονται εν ευθέτω χρόνω, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη χρονική «απόσταση» μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

 

 

σ