Από την Isha στην Jocelyn - Η αιολική ενέργεια ρίχνει κάτω από το μηδέν τις τιμές του ηλεκτρισμού σε πολλές χώρες

Η καταιγίδα Isha διακόπτει τα ταξίδια και προκαλεί διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν την περιοχή.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη ακολουθούν το βαθύ παγετό στις ΗΠΑ, ο οποίος δοκίμασε τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και διέκοψε τα ταξίδια λόγω του χιονιού και των παγετώνων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κατέλυσαν επίσης εκατομμύρια βαρέλια παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, περιόρισαν κάποια ικανότητα διύλισης στην ακτή του Κόλπου και εμπόδισαν τις ροές φυσικού αερίου.

 

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε, η καταιγίδα Isha μείωσε επίσης τις τιμές της ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή καθώς η παραγωγή αιολικής ενέργειας εκτινάχθηκε στα ύψη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς υποχώρησαν έως και 6,4% κάτω από τα 27 δολάρια ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. Οι ενδοημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και τη Γαλλία έπεσαν κάτω από το μηδέν για αρκετές ώρες. Υπενθυμίζεται ότι σε αρκετές χώρες επιτρέπονται οι αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όταν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση (στην Ελλάδα δεν προβλέπονται αρνητικές τιμές, απλώς μηδενίζονται).

Αρνητικές τιμές

Η ενδοημερήσια ισχύς υποχώρησε έως -14,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τη Γερμανία νωρίτερα τη Δευτέρα και στα -15,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γαλλία, σύμφωνα με τις τιμές στο Epex Spot SE.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Οι θυελλώδεις άνεμοι που προκαλούνται από την καταιγίδα Isha διακόπτουν τα ταξίδια στη βόρεια Ευρώπη και οδηγούν σε διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή ανέμου προσφέρει κάποια ανάπαυλα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής μετά το πρόσφατο κύμα ψύχους.

 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ορισμένα μοντέλα δείχνουν ασυνήθιστα ήπιο καιρό μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ρεκόρ στις εγκαταστάστεις ΑΠΕ

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η Ευρώπη επωφελείται από τις εγκαταστάσεις ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, μαζί με τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και έναν σχετικά ήπιο χειμώνα - εκτός από μερικές κρύες ημέρες. Καθώς οι θερμοκρασίες ανακάμπτουν, η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  εκτιμάται ότι θα περιοριστεί, συμβάλλοντας στη διατήρηση των τιμών της ενέργειας υπό έλεγχο μετά από την πρόσφατη ανάκαμψη.

Ρεκόρ στην αιολική παραγωγή

Σύμφωνα με στοιχεία δικτύου που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σκανδιναβική αιολική ενέργεια αυξήθηκε σε ρεκόρ 25.723 μεγαβάτ.

Η παραγωγή από χιλιάδες τουρμπίνες στη Γερμανία έφτασε τα 48.146 μεγαβάτ τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του European Energy Exchange AG. Αυτό σε σύγκριση με το ρεκόρ των 53.022 μεγαβάτ που έφτασε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

 Και η αντίστοιχη στο Ηνωμένο Βασίλειο αν και είναι κάτω από το υψηλό του Δεκεμβρίου, εξακολουθεί να καλύπτει περίπου το 50% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας, με το φυσικό αέριο να συνεισφέρει μόνο περίπου το 20%.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αμβλυνθεί σημαντικά κυρίως επειδή αυτός ο χειμώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό πιο ήπιος από τον κανονικό», σύμφωνα με τους αναλυτές της ενεργειακής έρευνας της Citigroup Inc. Anthony Yuen και Maggie Xueting Lin.

«Η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα με αρκετό φυσικό αέριο στις αποθήκες της ».

Αγνοεί τις εντάσεις

Η πτώση έρχεται παρόλο που οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται, και είναι αυτές που προκάλεσαν το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου τον περασμένο Οκτώβριο.

«Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο φαίνεται να αγνοεί τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε περιφερειακή σύγκρουση εν μέσω ισχυρών αποθεμάτων αποθήκευσης, άφθονης προσφοράς και αδύναμης βιομηχανικής ζήτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Patricio Alvarez.

Από την Isha στην Jocelyn

Η Isha - η ένατη καταιγίδα που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη σεζόν - θα ακολουθηθεί από την Jocelyn, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις την Τρίτη και την Τετάρτη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αυξάνει μόνο την ένταση των κυμάτων καύσωνα - με το 2023 να είναι η πιο καυτή χρονιά στην ιστορία - αλλά και τους τυφώνες.

Η Isha είναι ένα όνομα ινδουιστικής προέλευσης, που σημαίνει «αυτός που προστατεύει». Αυτό το όνομα προέρχεται από μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «η κυρίαρχη θεά» ή «ο κυβερνήτης». Το Isha έχει μεγάλη σημασία στον Ινδουισμό καθώς χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον Θεό Σίβα στις ινδουιστικές θρησκευτικές γραφές. Είναι ανάμεσα στις πολλές θεότητες που υπάρχουν στον Ινδουισμό και είναι γνωστός για τη δύναμή του να δημιουργεί, να προστατεύει και να καταστρέφει το σύμπαν.

Η Isha έχει επίσης αραβικές ρίζες, που μεταφράζεται σε "ζωή".

Το όνομα Jocelyn έχει ρίζες στα παλιά γερμανικά και εβραϊκά, που σημαίνει «μέλος της φυλής Gauts» και «χαρούμενη», αντίστοιχα

G