Απολιγνιτοποίηση: Πώς θα γίνει η αξιοποίηση των εδαφών της ΔΕΗ

Με ένα ευρώ θα περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του RRF για τη διαμόρφωση τους - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση που παρουσίασε η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης - Στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή

Ως win win χαρακτήρισε τη συμφωνία για τη μεταβίβαση των γαιών της ΔΕΗ στο Δημόσιο στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης της Δυτ. Μακεδονίας ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας με τον αναπλ. Υπουργό του, τον κ. Νίκο Παπαθανάση το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί ως τις 8 Δεκεμβρίου.

Όπως γνωστοποιήθηκε στη Συνέντευξη Τύπου πολλές εκτάσεις ορυχείων σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη (σσ συνολικά η έκταση φθάνει τα 146.000 στρέμματα) θα περάσουν «με ένα ευρώ» από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο. Σημειωτέον πως θα πρέπει ως το 2028 να κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια.

«Τα εδάφη έρχονται στο δημόσιο για να μπορέσει από το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει η αποκατάσταση» ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, που όπως τόνισε «στην πλειοψηφία θα πάνε για χρήσεις αναψυχής» Μάλιστα ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) προβλέπονται 300 εκατ. σχετικά.

Σύμφωνα, δε, με όσα αναφέρθηκαν, το νομικό πρόσωπο, το οποίο δημιουργείται είναι ένα νομικό πρόσωπο το οποίο που ιδιοκτήτης είναι η Πολιτεία. «Θα γίνει εκτίμηση των εδαφών που μεταφέρει η ΔΕΗ και εφόσον η εκτίμηση είναι ισοδύναμη με την αποκατάσταση η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει τα εδάφη χωρίς να λάβει κανένα αντίτιμο και στη συνέχεια θα έρθει το RRF με χρήματα να αποκαταστήσει τα εδάφη δια μέσου των εργολαβιών της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ η οποία ρυπαίνει αποκαθιστά πλήρως τα εδάφη δια της αξίας των γαιών που μεταβιβάζει σε ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου» εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης.

«Η ΔΕΗ έχει υποχρέωση για περιβαλλοντική αποκατάσταση. ‘Έτσι, αντί να δαπανήσει γλιτώνει το κόστος και το δημόσιο αναλαμβάνει αποκατάσταση. Όποιες γαίες θα πάρει, θα τις υπενοικιάζει το δημόσιο» σημείωσε απ’ την πλευρά του ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι σε αυτή τη φάση τρέχουν οι διαδικασίες εκτιμήσεων. Χαρακτήρισε δε “λαχείο” τη συμφωνία τόσο για το Δημόσιο όσο και για τη ΔΕΗ κάνοντας λόγο για μια win win συμφωνία.

«Η απόφαση του Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση έβαλε στο χάρτη της διεθνούς συζήτησης την Ελλάδα, όπως και στις κατανομές κονδυλίων. Π.χ. Από το ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπονται 1,6 δισ. Η Ευρώπη όλη ακολουθεί τι γίνεται εδώ. Με αυτοτέλεια θα τρέξει το πρόγραμμα και η κυβέρνηση θα οργανώσει τις δομές ώστε ευέλικτα και γρήγορα να ολοκληρώσει το σχέδιο ακολουθώντας πάντα τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Είμαστε σε διαπραγμάτευση για την εξειδίκευση του προγράμματος, ολοκληρώνεται το Σχέδιο δίκαιης μετάβασης και θα είναι ελπίζουμε από τα πρώτα που θα εγκριθούν.

Αλλαγή μοντέλου

Αλλάζουμε το μοντέλο “μονοκαλλιέργειας” και δίνουμε κίνητρα για αλλαγή μοντέλου. Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά και Μεγαλόπολη και πέριξ δήμοι θα επωφεληθούν. Αλλά και περιοχές Β. Αιγαίου και Κρήτης λόγω αποπετρελαιοποίησης.

Συνολικά 146 χιλ στρέμματα απελευθερώνονται και το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών, θα πάει για αναψυχή και ένα μικρό ποσοστό σε τουρισμό, βιομηχανική χρήση καλλιέργεια κτλ.» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

“Μεγάλη επενδυτική ζήτηση”

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει ήδη μεγάλη επενδυτική ζήτηση υπερκαλύπτοντας ήδη τις εκτάσεις που αναμένεται να δοθεί για βιομηχανική, εμπορική ή αγροτική χρήση. “Όταν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο και συγκροτηθούν οι νέες δομές, τότε θα προχωρήσουμε και σε μία αξιολόγηση των πολλών επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί. Ακόμα όμως κι αυτές που δεν θα εισέλθουν στις γαίες που θα παραχωρήσει η ΔΕΗ θα φροντίσουμε να τις χωροθετήσουμε στην περιοχή”, υπογράμμισε υπενθυμίζοντας εξάλλου πως πλέον με βάση και τις δύο άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες – περί στρατηγικών επενδύσεων και του αναπτυξιακού νόμου – προβλέπονται γενναία κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Οι δυο φορείς που δημιουργούνται

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο φορέων που ουσιαστικά θα τρέξουν όλο το Πρόγραμμα μετάβασης. «Δημιουργούνται δυο φορείς, μια υπηρεσία, το κατ΄ εξοχήν δημόσιο μοντέλο, που θα διαχειριστεί τους πόρους και μια εταιρία Μετάβαση ΑΕ που θα πάρει τα εδάφη και θα μισθώσει τα εδάφη. Η Μετάβαση θα στηρίξει το μετασχηματισμό της οικονομίας και θα λειτουργεί ως επισπεύδων φορέας ειδικά για τα πολεοδομικά σχέδια. Σύντομα θέλουμε να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο ως Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ξεκινά και ως τις 8/12 θα ψηφιστεί ο νόμος και μετά θα ξεκινήσει η σύσταση των υπηρεσιών», σημείωσε ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης,

Όπως τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης πρόκειται για ένα «πολύ σύνθετο έργο και όλη η Κομισιόν είναι δίπλα μας και είναι μεγάλες οι προκλήσεις για μας. Αποτέλεσμα συνεργασίας με τον κ. Κ. Μοσουρούλη, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής και τη ΔΕΗ».

Τιμές ενέργειας

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις τιμές ενέργειας. «Είναι εσφαλμένο ότι η απολιγνιτοποίηση φταίει για τις τιμές ενέργειας. Όλα τα εργοστάσια δουλεύουν. Παράγουν ρεύμα όσο περισσότερο δύναται να παράγουν. Αντιθέτως σήμερα λόγω των τιμών του διοξειδίου είναι σημαντικά ακριβότερη η ενέργεια που παράγουν από τις ΑΠΕ, άρα όσο περισσότερο έχουμε ΑΠΕ, τόσο το καλύτερο. Οι ΑΠΕ συμβάλλουν στη μείωση της τιμής. Επίσης οι ΑΠΕ είναι εδω κι άρα συμβάλλουν και στο εθνικό παραγωγικό μίγμα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας το θέμα της εγχώριας παραγωγής αλλά και της συμβολής ειδικά των αιολικών πάρκων στην πορεία της ενεργειακής ασφάλειας και βέβαια των τιμών.

 

 

24 Nοεμβρίου 2021

newmoney