Αθ. Καλαϊτζόγλου: Ανοίγει νέα περιοχή για εξόρυξη λιγνίτη στη Φλώρινα

Ομαλός θα είναι από τον Ιανουάριο ο εφοδιασμός με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης, της ΔΕΗ, στη Φλώρινα. Αμέσως μετά τις Γιορτές ξεκινά η λειτουργία ενός νέου λιγνιτοφόρου πεδίου που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία της μονάδας, για να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του Συστήματος.

Πρόκειται για περιοχή 1.000 στρεμμάτων εντός των ορίων του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας, που μισθώνεται από την «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε» για την εξόρυξη του λιγνίτη. Το άνοιγμα της νέας αυτής περιοχής γίνεται δυνατό μετά την ψήφιση τροπολογίας του ΥΠΕΝ, που συμπεριλήφθηκε στον νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απολιγνιτοποίηση, σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση και την αποκατάσταση καινούριων λιγνιτοφόρων εκτάσεων.

Η εξασφάλιση νέων αποθεμάτων λιγνίτη, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να είναι ετοιμοπόλεμες όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ κατά τους χειμερινούς μήνες, για την κάλυψη ενδεχόμενης υπερβάλλουσας ζήτησης ηλεκτρισμού. Μία ανάγκη, μάλιστα, που υπογράμμισε και η ΔΕΗ σε επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ στα μέσα Νοεμβρίου, στην οποία επισήμανε ότι τα αποθέματα λιγνίτη είναι σε χαμηλά επίπεδα στις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, με την πρώτη να έχει πρόβλημα τροφοδοσίας από τον βασικό προμηθευτή, την εταιρία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας.

Πράγματι, ο ΑΗΣ Μελίτης παίρνει από την Αχλάδα το 75% του λιγνίτη που χρειάζεται και το υπόλοιπο καλύπτει η εταιρία ΜΕΤΕ. Η εταιρία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» έχει σύμβαση με το Δημόσιο για δυνατότητα εξόρυξης λιγνίτη στο φερώνυμο λιγνιτωρυχείο σε συνολική έκταση 19.500 στρεμμάτων. Καθώς η πραγματική λιγνιτοφορία εκτιμάται σε πολύ μικρότερη έκταση από τη συμβασιοποιημένη και σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση, η εταιρία εστίασε στην έκταση των 1.000 στρεμμάτων, για την οποία, όμως, χρειαζόταν τροποποίηση της Περιβαλλοντικής Μελέτης και ανάλογη εγγυητική επιστολή.

Αυτό το πρόβλημα επιλύθηκε με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε. Η διοίκηση της Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα Φάκελο για την τροποποίηση της αρχικής ΑΕΠΟ, που θα αφορά μόνον στη νέα περιοχή, όπου θα γίνει η εξόρυξη του κοιτάσματος. Μαζί με τον φάκελο κατέθεσε και σχετική εγγυητική επιστολή.

Η εκμετάλλευση της έκτασης αυτής ορίζεται μέχρι το 2023, οπότε μέχρι τότε ο ΑΗΣ Μελίτης θα έχει διαθέσιμο λιγνίτη. Καθώς η έγκριση της τροποποίησης της ΑΕΠΟ θα πάρει χρόνο, η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εξορύξεις.

Το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο δίνει πολύ καλής ποιότητας λιγνίτη κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που υπαγόρευσε το άνοιγμα νέας περιοχής. Τα δύο λιγνιτωρυχεία του Νοτίου Πεδίου Πτολεμαΐδας και του Κεντρικού Πεδίου (Μαυροπηγή), της ΔΕΗ βγάζουν λιγνίτη χαμηλής θερμογόνου δύναμης. Συνεπώς, για να επιτευχθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στο μέγιστο της ισχύος τους τους χειμερινούς μήνες θα χρειαστούν ενίσχυση του καυσίμου και με λιγνίτη που να έχει υψηλή θερμιδική απόδοση.

(euro2day.gr)

 

1