Αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας των Ενεργειακών Συνεταιρισμών (REScoops) στην Ευρώπη από το Πολυτεχνείο Κρήτης

14 02 2019 | 09:15

(Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας RESCOOP PLUS, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος HORIZON 2020, τo εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβε την αξιολόγηση των προτεινόμενων ενεργειακών παρεμβάσεων με τη συνεργασία της REScoop.eu Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τους Συνεταιρισμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για τις ακόλουθες ομοσπονδίες:  EBO - Δανία, ECOPOWER - Βέλγιο, ENERCOOP - Γαλλία, SOMENERGIA - Ισπανία, SEV - Ιταλία, ENOSTRA (AVANZI) - Ιταλία και COOPERNICO - Πορτογαλία. Τα αποτελέσματα έχουν ελεγχθεί με ισχυρές στατιστικές μεθόδους.

Η REScoop.eu συνασπίζει σήμερα πάνω από 2.397 ενεργειακούς συνεταιρισμούς πανευρωπαϊκά με περισσότερα από 650.000 μέλη. Αρκετοί συνεταιρισμοί έχουν ήδη υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές και μεθόδους ενεργειακής διαχείρισης, ώστε να αυξήσουν τα έσοδα και την αυτάρκεια καθαρής ενέργειας για τα μέλη τους, αλλά και τα περιβαλλοντικά οφέλη για τον πλανήτη.

Η πιο επιτυχημένη παρέμβαση αποδείχτηκε η  Εγκατάσταση Έξυπνου Μετρητή. Χρησιμοποιείται από αρκετούς συνεταιρισμούς ήδη και οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από 9% to 28%  (Enercoop – Γαλλία,  SEV – Ιταλία, Som Energia – Ισπανία, EBO – Δανία).

Άλλα επιτυχημένα μέτρα είναι: ενημερωτική εκστρατεία με φυλλάδια EE (Ecopower – Βέλγιο, 30% μείωση), δράσεις ενδυνάμωσης παραγωγών/καταναλωτών να ενεργοποιηθούν στην ενεργειακή αγορά (Som Energia- Ισπανία, 28% μείωση), δράσεις αυτοπαραγωγής (Som Energia- Ισπανία 25% μείωση).

Τέλος, οι ειδικές πρακτικές τιμολόγησης φαίνεται να είναι ένα «δίκαιο» μέτρο, καθώς αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο, πληρώνουν και περισσότερο.

Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία REScoop Plus

Η πρωτοβουλία REScoop Plus, η οποία υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα ΗΟRIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στην ανάπτυξη των Ενεργειακών Συνεταιρισμών πανευρωπαϊκά, με έμφαση στην ανάλυση και τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των μελών τους (πχ μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, επένδυση στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, κλπ. Παράλληλα, αναδεικνύει τις βέλτιστες πρακτικές και προωθεί κατάλληλα μέτρα Ενεργειακής Απόδοσης, διαμορφώνοντας προστιθέμενη αξία για τους υφιστάμενους και μελλοντικούς Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς ΑΠΕ (REScoops). Ειδικότερα, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αναβάθμιση των διαδικασιών παραγωγής και παροχής πράσινης ενέργειας των Ενεργειακών Συνεταιρισμών στην Ευρώπη, καθώς και στην προώθηση καλών πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας στα μέλη τους, ως νέο πυλώνα στην οργάνωσή τους. Επιπλέον, αναπτύσσονται εργαλεία, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές και θα μπορούν να υιοθετηθούν από συμβατικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, μελετάται η συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα αναλύοντας τις επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα, Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί και οργανισμοί από 8 χώρες της Ευρώπης (Πορτογαλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία).

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ REScoop Plus

υ