Αύξηση 6% της κατανάλωσης ηλεκτρική ενέργειας «έφερε» η ανάκαμψη από την πανδημία - Δεύτερο "καύσιμο" οι ΑΠΕ

Αποτύπωμα και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άφησε τον Οκτώβριο η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, όπως δείχνει το τελευταίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με το οποίο η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 6%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020. 

Μάλιστα, τον συγκεκριμένο μήνα «όχημα» για την αύξηση της ζήτησης ήταν οι καταναλωτές υψηλής τάσης (δηλαδή οι βιομηχανίες), με την κατανάλωσή τους να σημειώνει άλμα 17,6% σε ετήσια βάση. Ένα ποσοστό που καταδεικνύει τη σταδιακή ενίσχυση της παραγωγής, με την ανάκαμψη της ζήτησης σε βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα. 

 

Τον Οκτώβριο οριακά αυξημένη (2,6%) ήταν και η ζήτηση στο δίκτυο, δηλαδή από καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης. Στον αντίποδα, αισθητά περιορισμένη, κατά 15,7%, ήταν η κατανάλωση των λιγνιτωρυχείων, με δεδομένο τη δρομολογημένη μείωση της συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. 

Δεύτερο «καύσιμο» οι ΑΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο, η κατανάλωση εμφανίζει αυξητική τάση από τον Απρίλιο. Αν και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κινείται ανοδικά η ζήτηση στην υψηλή τάση, δείγμα της «αναθέρμανσης» της παραγωγής, ειδικά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, ακόμη πιο αυξημένη ήταν η ζήτηση στο δίκτυο. Κάτι που θα πρέπει να αποδοθεί στον τουρισμό, αλλά και στην ενίσχυση της κατανάλωσης από τον οικιακό τομέα, με την άνοδο των θερμοκρασιών. 

Όσον αφορά τον Οκτώβριο, τα πρωτεία στη συμμετοχή καυσίμου στο μίγμα κατέλαβε για έναν ακόμη μήνα το φυσικό αέριο, με ποσοστό 39%. Ακολούθησαν οι ΑΠΕ με 19%, η παραγωγή στο δίκτυο (μικρά φωτοβολταϊκά) με 13% και η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή (11%). Μειωμένο ήταν το μερίδιο των υδροηλεκτρικών μονάδων (10%), όπως και των εισαγωγών (8%). 

Ενίσχυση του μεριδίου εκπροσώπησης της ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 2,2%παρουσίασε το μερίδιο των φορτίων εκπροσώπησης της ΔΕΗ, με την εταιρεία να καταλαμβάνει ποσοστό 64,2% έναντι 62% τον Σεπτέμβριο. Όπως είναι φυσικό, ανάλογη ήταν η μείωση στο συνολικό ποσοστό των φορτίων εκπροσώπησης των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος. 

Έτσι, η Protergia (Mytilineos) βρέθηκε στο 6,9% από 8,1% τον προηγούμενο μήνα, το μερίδιο της ΗΡΩΝ ελαττώθηκε στο 6,72% από 7,23%, ενώ μικρότερη μείωση παρουσίασε NRG που απώλεσε σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα, με το μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 4%. 

Η Elpedison έμεινε περίπου σταθερή, καθώς τον Οκτώβριο το ποσοστό της διαμορφώθηκε στο 5,96%, από 6,01% τον προηγούμενο μήνα. Οριακή ήταν η μείωση και για τη Watt & Volt, η οποία βρέθηκε στο 2,34%, από 2,39% τον Σεπτέμβριο.

(του Κώστα Δεληγιάννη, insider.gr)

1