A. Bartolini (EWT): Πως οι ανεμογεννήτριες μέχρι 1 MW ήρθαν στην Ελλάδα για να δώσουν λύση σε μικρούς και μεσαίους επενδυτές.

29 04 2019 | 18:53

Τα ενεργειακά έργα στην εποχή μας είναι κυρίως για μεγάλους. Αλλά, υπάρχει ένα κομμάτι της αγοράς των ΑΠΕ που σχετίζεται με μικρής και μεσαίας δυναμικότητας επενδυτές, καθώς επίσης με τις ενεργειακές κοινότητες. Σε αυτό το κομμάτι της αγοράς απευθύνονται οι λύσεις της EWT, με ανεμογεννήτριες μέχρι 1 MW, όπως λέει, μιλώντας στο energypress, ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης της εταιρείας EWT για τη Νότια Ευρώπη, Andrea Bartolini, παρουσιάζοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Ο ίδιος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που βλέπει να υπάρχουν στη χώρα μας από τη δαιδαλώδη και απελπιστικά αργή διαδικασία αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ. «Δεν γνωρίζω άλλη Ευρωπαϊκή χώρα που να έχει τόσο αργές διαδικασίες» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Andrea Bartolini είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της εταιρίας EWT στην Νότια Ευρώπη. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται η επιχειρησιακή δράση και ανάπτυξη της EWT συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων, την ανάπτυξη έργων καθώς και την προσαρμογή της εμπορικής φιλοσοφίας της εταιρίας στις ανάγκες και τις νομοθεσίες της εκάστοτε χώρας.

Η εργασιακή εμπειρία του αφορούσε πάντα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αιολικής  και ηλιακής σε  Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Bartolini στο energypress έχει ως εξής:

Κύριε Bartolini, πείτε μας αρχικά ποιο είναι το προφίλ της εταιρείας σας διεθνώς, αλλά και σε ότι αφορά την παρουσία της στην Ελλάδα.

Η EWT ξεκίνησε τις εμπορικές της δραστηριότητες τον Φεβρουάριο 2004 προμηθεύοντας τις πλέον οικονομικές και αξιόπιστες ανεμογεννήτριες άμεσης μετάδοσης κίνησης για παραγωγή ενέργειας. Με την πάροδο του χρόνου, θέτουμε συνεχώς προκλήσεις στους εαυτούς μας ώστε να βελτιώσουμε τα προϊόντα μας και να μειώνουμε το LCOE (levelized cost of energy) των ανεμογεννητριών μας. Σήμερα, με σχεδόν 600 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, η EWT διαθέτει μια αποδεδειγμένη, πιστοποιημένη σειρά προϊόντων υψηλής απόδοσης στον τομέα της αιολικής ενέργειας. 

Η παρουσία της EWT στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2017 με τη συμμετοχή σε έναν δημόσιο διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η EWT κέρδισε αυτόν τον διαγωνισμό και της ανατέθηκε το έργο για την προμήθεια 22 ανεμογεννητριών σε 9 ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η EWT επί του παρόντος δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα των προϊόντων και υπηρεσιών της, καθώς παρέχει την τεχνολογική και οικονομική δυνατότητα υλοποίησης έργων αιολικής ενέργειας

Οι δικές σας ανεμογεννήτριες έχουν ισχύ μέχρι 1 MW. Σε ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη τεχνολογία. Ποιους αφορά; Ποιοι από τους επενδυτές συμφέρει να εγκαταστήσουν μια τέτοια ανεμογεννήτρια;

Πράγματι, οι ανεμογεννήτριες DIRECTWIND έχουν μέγιστη ισχύ τα 1000kW, είναι κατάλληλες για όλες τις κλάσεις ανέμου και με διάμετρο ρότορα από 52 μέχρι 61 μέτρα που είναι και ο πιο μεγάλος στην κατηγορία του, εξασφαλίζοντας μέγιστη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού. 

Οι ανεμογεννήτριες DIRECTWIND απευθύνoνται σε όλο το επενδυτικό κοινό που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει μηχανές ισχύος μέχρι 1MW καθώς προσφέρουν εξαιρετική αξιοπιστία και ελάχιστη συντήρηση χάρη στην τεχνολογία άμεσης μετάδοσης κίνησης (χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων), ενώ υποστηρίζονται πλήρως από τα ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών μας  για μέγιστη διαθεσιμότητα ακόμα και στα πιο απαιτητικά έργα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ανεμογεννήτριας που δημιουργούν πλεονεκτήματα και γιατί;

Οι ανεμογεννήτριες DIRECTWIND είναι δοκιμασμένες σε τρεις ηπείρους και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, τόσο σε διασυνδεδεμένα (on grid) όσο και σε αυτόνομα συστήματα (off grid). Είναι σχεδιασμένες ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε οποιεσδήποτε περιβαλλοντικές και ανεμολογικές συνθήκες, προσφέροντας υψηλή διαθεσιμότητα και αξιοπιστία.

 Διαθέτουν επίσης έξοδο φιλική προς το δίκτυο, που απλοποιεί την ενσωμάτωση σε μη ισχυρά δίκτυα διανομής αλλά και σε δίκτυα διανομής μικρής κλίμακας.

Επιπλέον, προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα διαμορφώσεων μεγέθους ρότορα και ύψους πυλώνα με ύψος άκρου (tip height) από 61 m έως 100 m, ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι συνθήκες της τοποθεσίας καθώς και να πληρούνται οι πιθανοί αδειοδοτικοί περιορισμοί. 

Ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι Α/Γ της EWT εύκολα μπορούν να εγκατασταθούν σε αιολικά πάρκα που έχουν σχεδιαστεί για Α/Γ μέχρι 1MW. Εάν ο επενδυτής τέτοιων αιολικών πάρκων κατευθύνεται σε εγκατάσταση Α/Γ με ισχύ μεγαλύτερη του 1MW μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στις αλλαγές των αδειών, κυρίως των περιβαλλοντικών, αλλά και σε γνωματεύσεις του ΓΕΕΘΑ κλπ. Ακόμη διευκολύνεται η μεταφορά του εξοπλισμού στο site γιατί δεν απαιτούνται επεμβάσεις στην οδοποιία και στις παρόδιες εκτάσεις.

Τέλος, και σχετικό με το ανωτέρω, πρέπει να σκεφτούμε ότι σε τόπους όπου η αισθητική τοπίου είναι το ζητούμενο (πχ μικρά νησιά κλπ) είναι πολύ προτιμότερη η εγκατάσταση Α/Γ με ισχύ μέχρι 1MW, γιατί οι μεγαλύτερης ισχύος συχνά δημιουργούν πρόβλημα στην αισθητική του τοπίου.

Έχουμε έναν επενδυτή που θέλει να επενδύσει στην αιολική ενέργεια. Εσείς ως εταιρεία σε ποιο στάδιο εμπλέκεστε; Ποιο είναι το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρετε;

Εφ’ όσον έχει ωριμάσει τις άδειες του, ξεκινάμε συζητήσεις προκειμένου να του δώσουμε οικονομικά στοιχεία και για τα έσοδά του, αλλά και για τα κόστη της επένδυσής του. Εάν μεν θέλει προσφορά από εμάς “turn key” θα του δώσουμε τέτοια προσφορά, ενώ εάν θέλει από εμάς μόνο τις Α/Γ, μπορούμε να του παραδώσουμε απλά τον εξοπλισμό αλλά και μέχρι εγκατεστημένες τις Α/Γ και έτοιμες να συνδεθούν στο Δίκτυο, χωρίς να κάνουμε τα συνοδά έργα. Φυσικά, είμαστε στη διάθεσή του να συζητήσουμε και όλες τις χρηματοδοτικές λύσεις για το project του. Έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε σε αυτόν τον τομέα.

Υπάρχει χώρος για μικρούς και μεσαίους επενδυτές στον τομέα των αιολικών; Μήπως το παιχνίδι είναι πλέον για λίγους μεγάλους ομίλους;

Ναι, πράγματι, τα ενεργειακά έργα κυρίως είναι για μεγάλους. Αλλά, υπάρχει ένα κομμάτι της Αγοράς των ΑΠΕ που είναι για μικρής και μεσαίας δυναμικότητας Επενδυτές. Κυρίως μιλάμε για Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα μέχρι 3MW και 1ΜW αντίστοιχα, αλλά και μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς και Σταθμούς Βιομάζας – Βιοαερίου. Φυσικά, πρέπει να προσέξουμε ότι και μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, Μικροί και Μεσαίοι Επενδυτές θα δραστηριοποιηθούν σε Συνεργατική Βάση, ιδιαιτέρως σε Αιολικά Έργα μέχρι 6MW που είναι η ειδικότητά μας και μάλιστα σε νησιά.

Είστε εκ των πραγμάτων μέσα στην αγορά. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται; Ποια είναι τα πιθανά «αγκάθια» στην ανάπτυξη του κλάδου, σε θεσμικό και ρυθμιστικό επίπεδο;

Η Αγορά αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ανάπτυξη της Αγοράς, που βάζει σε κίνδυνο ακόμη και τους στόχους στις ΑΠΕ όπως τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό στην Ελλάδα, προέρχεται από τη δαιδαλώδη και απελπιστικά αργή διαδικασία αδειοδοτήσεων. Δεν γνωρίζω άλλη Ευρωπαϊκή χώρα που να έχει τόσο αργές διαδικασίες. Επίσης θα πρέπει σύντομα να ετοιμαστούν όλοι οι παράγοντες της Αγοράς για την εποχή που οι τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας θα καθορίζονται με αρκετά περίπλοκο τρόπο και όχι με την «ευκολία» του σήμερα. Έχω προσέξει ότι στη χώρα σας υπάρχουν αξιόλογες Επιστημονικές Ενώσεις ή Ενώσεις Επενδυτών, όπως πχ η ΕΛΕΤΑΕΝ, που έχουν καταθέσει πολύ αξιόλογες προτάσεις για να προχωρήσει η Αγορά, ακόμη καλύτερα από όσο σήμερα.

 

 

22 April 2019

ENERGYPRESS